menuMENUHledat

Boring Company bude kopat pod Chicagem. Analytici odhadují prudký nárůst hodnoty společnosti

19.06.2018 08:01 | Autor: VS | Zdroj: businessinsider.com, wired.com, teslarati.com
Boring Company bude kopat pod Chicagem. Analytici odhadují prudký nárůst hodnoty společnosti

Původně spíše pokus, na který nikdo příliš nesázel, dnes společnost, která by mohla dosáhnout hodnoty až 16 miliard amerických dolarů. Boring Company se jeví jako další úspěšný projekt Elona Muska, který by mohl pomoci lidstvu s městskou dopravou.


Chicago dává Boring Company zelenou

Projekt společnosti Boring Company byl minulý týden vybrán městem Chicago, které jej chce využít pro spojení svého centra s letištěm O´Hare. Realizace projektu by dle odborníků mohla zvýšit hodnotu Boring Company až na 16 miliard amerických dolarů a udělat tak ze společnosti něco mnohem většího než boční projekt vizionáře Muska.

Částku odhadnul analytik společnosti Berenberg, Alexander Haissl. Dle jeho názoru znamená rozhodnutí Chicaga využít síť malých tunelů coby způsob vysokorychlostní přepravy z centra města na letiště, posilující faktor pro celou společnost, který by mohl její cenu několikanásobně vystřelit.

„Společnost Boring Company již dnes odmítá, že by se jednalo jen o jakýsi koníček Elona Muska, jelikož dokáže sama pracovat na svém vývoji a vyvíjet nové technologie, které přinášejí potenciální budoucnost v oblasti infrastruktury. V jediném roce si společnost vybudovala dostatečně silnou základnu a získala natolik silnou důvěru, že by se mohla stát vysoce cenným aktivem,“ řekl Haissl.

16 miliard dolarů

Haissl uvedl, že při odhadu ceny vycházel z navýšení hodnoty společnosti, která razila tunel spojující Anglii s Francií. Dále dodal, že na hodnotě by nemusela získat jen společnost Boring Company, ale realizace projektu Chicago-O´Hare se promítne i do ceny společnosti Tesla, která bude hlavním dodavatelem dopravních a energetických technologií pro vysokorychlostní dopravní linku.

„Podle konzervativních předpokladů a při zohlednění podobných projektů jako je Getlink (dříve známý jako Eurotunnel), odhadujeme, že potencionální hodnota podniku by mohla dosahovat 16 miliard dolarů. Díky tomu, že se Tesla stane klíčovým dodavatelem společnosti Boring Company, bude pravděpodobně i ona nabývat na své hodnotě.“ Dodal Haissl.

Nejrychlejší na světě

Během oficiálního ohlášení projektu minulý týden Elon Musk zároveň prozradil, že společnost Tesla již pracuje na návrhu dopravních zařízení, které budou sloužit pro dopravu v tunelech pod Chicagem. Ty by se měly pohybovat po 18 kilometrů dlouhé trati, na které je bude udržovat až osm vodících kol. Čtyři kola by měla být na vozidle umístěna vertikálně a budou připomínat tradiční pneumatiky. Zbylá čtyři kola pak budou na bocích vozidla a budou pomáhat dopravníku s pohybem podél betonových obrub na stěnách tunelu.

Smlouva Boring Company a Chicaga je vnímána jako startovací projekt, který se bude dále rozrůstat. Ambice Elona Muska jsou totiž mnohem větší. Samotný 18 kilometrů dlouhý vysokorychlostní tunel by rád postavil s rozpočtem jedné miliardy dolarů. Zároveň předpokládá, že jedno transportní vozidlo nabídne prostor až pro 16 cestujících najednou a 18 kilometrů dlouhou trať zvládne za pouhých 12 minut, a to je mnohem rychleji než jakákoliv veřejná doprava v kterémkoliv městě na světě. Navíc cena za jednu jízdu bude oproti Uberu či Taxi poloviční. Kopat by se mělo začít již v příštích třech měsících.

Nahoru