menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář IX: Jaký je Elon Musk šéf?

26.02.2016 07:00 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com
Elon Musk – génius a vizionář IX: Jaký je Elon Musk šéf?

Podívat se do továren Tesla Motors a SpaceX byl úžasný zážitek. Nadčasové, inspirativní prostředí, spolupráce a výzva na každém rohu. Mě ale zajímalo, jaké to je opravdu uvnitř. A především: jak funguje vedení takových společností a jak moc je do nich Elon zapletený v beprostředním kontaktu. Vydal jsem se tedy po stopě výše postavených zaměstnanců, ale i menších ryb a nekonečného množství online informací. Zajímala mě jediná věc:

Jaký je Musk jako šéf?

Začneme s tím, co říká internet. Co odpoví na otázku: „Jaké to je pracovat s Elonem Muskem?“

První odpověď pochází od dlouholeté zaměstnankyně SpaceX, která už tam ale nepracuje. Ta popisuje den po třetím neúspěšném startu, devastujícím zážitku pro celou společnost i všechny lidi, kteří těžce pracovali na tom, aby vše fungovalo, jak má. Popsala Elona jako člověka, jehož posláním je vést lidi a provádět strhující projevy. Oslavovala jeho “nekonečnou moudrost” a řekla:

„Myslím, že většina z nás by ho následovala do pekel a s sebou si nesla opalovací krém. Bylo to nejlepší vedení, jaké jsem kdy zažila.“

Maximální obdiv i pořádná dávka beznaděje, tak působí Musk na lidi

Hned pod touto odpovědí je jiná, od anonymního inženýra ze SpaceX, který popsal spolupráci s Muskem takhle:

„Vždycky jste poznali, když někdo odešel z meetingu s Elonem. Šli jak na porážku. Nic, co kdy uděláte, nebude dost dobré. Takže musíte najít jinou hodnotu, jak obstát, než šílených 80 odpracovaných hodin za týden.“

Jak jsem četl o Muskovi online a také ve Vanceho knize, získal jsem dojem, že všechny názory na něj jsou extrémně reprezentativní. Zdálo se, že buď vzbuzuje maximální obdiv hraničící s uctíváním, stejně tak jako pořádnou dávku beznaděje a pocity méněcennosti. A co bylo nejdivnější, často jste ty samé, naprosto protichůdné názory, slyšely od stejné osoby.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru