menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář VIII: Jak to vypadá v továrně Tesla a SpaceX? Kdo v nich pracuje?

15.01.2016 07:00 | Autor: Tim Urban | Zdroj: waitbutwhy.com
Elon Musk – génius a vizionář VIII: Jak to vypadá v továrně Tesla a SpaceX? Kdo v nich pracuje?

Takže jsem pochodoval po svém bytě v pyžamu a na drátu jsem měl Elona Muska. Nemohl jsem tomu uvěřit. A ten Elon Musk, živoucí Tony Stark, génius a tak trochu blázen, mi navrhl, ať se podívám do továren SpaceX a Tesla. Chtěl mi dát možnost prozkoumat, kde vznikají elektromobily a rakety, kde se vyrábějí věci, o kterých spousta lidí jen sní. Tak jsem se sbalil a odjel do Kalifornie.

Továrny Tesla i SpaceX vypadají spíš jako futuristické laboratoře

Továrna Tesla (v severní Kalifornii) a továrna SpaceX (v jižní Kalifornii), kromě toho, že jsou obě velké a úžasné, mají mnoho společného.

Obě továrny jsou světlé čisté, září bíle vymalovanými zdmi s extra vysokými stropy. Obě vypadají spíš jako laboratoře než klasické tovární haly. A na obou místech dělají inženýři práci s bílým štítkem a technici s modrým, ale jsou umístěni na stejných pracovních místech. Tak pracují poblíž sebe a mohou si navzájem posyktovat zpětnou vazbu. A Musk věří, že právě to je při navrhování a výrobě strojů klíčové.

Zatímco tradiční továrny by nebyly ideální pro inženýry pracující na počítačích a tradiční kanceláře by nebyly dobrým pracovním místem pro techniky, čisté, futuristické laboratoře jsou řešením pro obě strany. Téměř nikde tam nenajdete zavřené dveře. Všechno je otevřené, včetně lidí. Jsou připraveni přijmout jakoukoliv výzvu.

Lis za 50 milionů dolarů v budově s druhou největší základnou na světě

Když jsem se dostal do Tesla továrny (následován Andrewem), byl jsem ohromen její velikostí. A když jsem se podíval nahoru, už mě ani nepřekvapilo, že jde o budovu s druhou největší základnou na světě.

A to byl teprve začátek. Viděli jsme obrovskou část závodu, kde se vyrábějí baterie a další místo, kde se skladuje 20 tisíc liber hliníku, který se naporcuje a sváří se z něj Tesly. A obrovský lis, který stojí 50 milionů dolarů a dokáže stisknout až 4 500 tisíce tun kovu (stejný tlak bychom dostali, kdybychom naskládali 2500 aut na sebe).

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru