menuMENUHledat

Elon Musk: ropná kampaň proti elektromobilům je jako velké tabákové lobby

04.03.2016 08:43 | Zdroj: theguardian.com
Elon Musk: ropná kampaň proti elektromobilům je jako velké tabákové lobby

Podle Muska se ropní giganti snaží rozsévat semínka pochybností. Současnou podporu klasických automobilů a ropy přirovnává k časům, kdy se rozpoutala válkatabákem, byly běžné reklamy prohlašující, že kouření není problém:

„Devadesát devět procent vědců se shodne na jedné věci, ale veřejné mínění – rozuměj lobbisti – se snaží sdělovat, že vědci nesouhlasí. Technicky pravda, ale naprosto zavádějící,“ vyjádřil se před časem k tématu.

„Snažíme se vytvořit nepřekonatelný elektromobil pro masový trh“

Teslu sice koupíte relativně draho, ale spolu s ní podpoříte taky ideu, vývoj, změnu:

„Když si někdo koupí Model S, pomáhá tím způsobem, jakým koupě vozů Aston Martin nebo Ferrari nepomůže. Aston Martin bude za vydělané peníze vyrábět další vozy Aston Martin, Ferrari udělá další Ferrari. My se ale snažíme vytvořit nepřekonatelný elektromobil pro masový trh,“ obhajuje Elon investici svých zákazníků.

Podle Muska nedělají vlády pro podporu elektromobility dost. Kdyby to spotřebitelům usnadnila a víc je pobízela, už by na silnicích jezdily spousty elektromobilů. Lobby ropných společností je ale zatím, jak se zdá, silnější.

Na závěr musíme podotknout, že Musk není žádný hardcore environmentalista. Jeho velkou inspirací je Tony Stark alias Iron Man, ne Tarzan:

„Tak nějak si myslím, že bychom si měli užívat života a zároveň tu nemít environmentální katastrofu.“

A o tom ta Tesla vlastně je…

Nahoru