menuMENUHledat

Elon Musk to dokázal! Austrálie má největší baterii na světě

11.12.2017 17:58 | Autor: VS | Zdroj: independent.co.uk, abc.net.au, dailymail.co.uk, theguardian.com, theverge.com
Elon Musk to dokázal! Austrálie má největší baterii na světě

Společnost Tesla hlásí hotovo! Elon Musk dostál svým slovům a dokončil pro Austrálii největší lithium-iontovou baterii na světě. Ta by měla pomoci vyřešit energetické potíže na jihu země.


Australské problémy s čistou energií

Jižní oblast Austrálie se již delší dobu potýká s problémem přebytků či nedostatků elektrické energie, které byly způsobeny přehnanou touhou po čisté energii. Austrálie totiž v posledních letech investovala do výstavby větrných a slunečních elektráren na místo těch uhelných, což vyvolalo kolísavé dodávky elektřiny v závislosti na počasí. Celý problém vyeskaloval do rozsáhlých výpadků elektřiny v celé jižní oblasti během loňského léta.

Právě ty byly impulzem pro vládu, která se rozhodla situaci změnit a najala společnost Tesla k výstavbě největší lithium-iontové baterie na světě.


Baterie je umístěna u větrné farmy poblíž Jamestownu, která je ve vlastnictví francouzské společnosti Neoen.
(Zdroj obrázku: dailymail.co.uk)

Novodobý Willy Fog

Elon Musk je mužem velkých slov i činů, což nám dokazuje již řadu let.  Letos v létě se rozhodl opět posunout hranici nemožného a podobně jako Willy Fog učinil velmi odvážnou sázku. Zatímco Fog ve verneovce Cesta kolem světa za 80 dní prohlásil, že je schopen během 80 dní objet zeměkouli, Musk prohlásil, že je schopen vybudovat obří baterii o kapacitě 100 megawattů (129 MWh) za méně než 100 dní. V případě selhání přislíbil, že kompletně celý projekt sám zafinancuje a Austrálie jej obdrží zdarma.

Odvážné prohlášení přišlo jako reakce na četné zpochybňování termínu dokončení celého projektu. Právě s termíny má Tesla v poslední době velké problémy a Musk chtěl všem dokázat, že společnost na to má!


Elon Musk při ohlašování šibeničního termínu v létě tohoto roku v Jamestownu.
(Zdroj obrázku: abc.net.au)

Lišák Musk

Zatímco knižní hrdina Willy Fog šel do své sázky téměř bez rozmyslu. Musk měl v tomto případě vše dobře spočítané. V jeho prohlášení totiž stojí nenápadná, ale velmi důležitá poznámka, s to že stihne dokončit výstavbu do 100 dní od podepsání samotné smlouvy. Ta byla podepsána až ke konci září tohoto roku, ovšem práce na baterii započaly o několik měsíců dříve. V době podepsání smlouvy (29. září) tak měla Tesla nainstalovanou již polovinu akumulátorů.

Horečná práce završená triumfem

Přestože měla společnost poměrně solidní náskok, tempo práce bylo ještě více zrychleno, díky čemuž byla výstavba baterie dokončena 23. listopadu. Znamená to tedy, že se Tesle podařilo dokončit stavbu za pouhých 55 dní od podepsání smlouvy a Musk splnil, co slíbil. Na svůj twitterový účet poté přidal blahopřání:


(zdroj: twitter.com)

„Gratuluji týmu Tesla a australským úřadům, kteří tvrdě pracovali, aby vše vyrobili a nainstalovali v rekordním čase!“ 

Své díky jim má v plánu sdělit osobně během návštěvy Jamestownu v příštích dnech.

Austrálie blíže k energetické nezávislosti

Nová baterie je schopna díky své obří kapacitě zásobovat elektrickou energii zhruba 30 tisíc domácností a to po dobu téměř jedné hodiny. Pro jižní oblast Austrálie představuje novou naději jak se zbavit problémů s dodávkami elektrické energie, ovšem akumulátor na to nebude zcela sám. Výstavba této obří baterie je pouze součástí většího projektu financovaného australskou vládou, který zahrnuje i nákup naftových generátorů a dalších zdrojů elektrické energie. Tento energetický plán byl vyčíslen na 550 milionů dolarů, tedy necelých 12 miliard korun. Samotný projekt obří baterie vyšel podle odhadů na 50 milionů dolarů.

„Největší lithium-iontová baterie na světě bude důležitou součástí našeho mixu zdrojů energie,“ řekl australský premiér Jay Weatherill. (zdroj citace: abc.net.uk)

 
Podoba největší baterie na světě postavené společnosti Tesla do úhledných bloků.
(Zdroj obrázku: dailymail.co.uk)

Vzpruha po problémech

Pro samotného Muska je předčasné splnění termínu zcela jistě velkým zadostiučiněním, protože právě termíny jsou pro Teslu v poslední době noční můrou. Problémy s dodržením slíbených termínů dodávek má Tesla například u Modelu 3 a své zpoždění měla premiéra v podobě hypermoderního tahače Semi.


Musk je skutečným vizionářem 21. století.

Situace se však začíná pomalu obracet k lepšímu. Model 3 by měl být v posledním kvartálu dodáván zákazníkům včas a Semi i přes své zpoždění vyvolalo převážně nadšené ohlasy. Držme tedy Muskovi palce i do dalších projektů.

Nahoru