menuMENUHledat

Evropa se dočká sítě „čerpacích stanic“ pro elektromobily, zaplatí ji automobilky

01.12.2016 10:30 | Zdroj: businessinsider.com, teslarati.com, electrek.com
Evropa se dočká sítě „čerpacích stanic“ pro elektromobily, zaplatí ji automobilky

Automobilky BMW, Mercedes-Benz, Ford, Audi a Porsche (tj. Volkswagen) se společně dohodly na vybudování evropské sítě celkem 400 dobíjecích stanic pro elektromobily. Reagují tak po vzoru Tesly na své nově představené strategie v oblasti elektromobility. Těžit z toho však možná budou také majitelé Tesly. Ve světě dobíjení se totiž „něco“ děje!

Dobíjecí stanice bude mít pod palcem samostatná společnost

Výše zmíněných pět automobilek se dohodlo na založení společné joint-venture, která bude dobíjecí stanice budovat, spravovat i provozovat. Není zatím zřejmé, zda dobíjení bude zdarma, nebo zda a jak moc bude zpoplatněno.

Je ale docela dobře možné, že na vybudování přispěje i Evropská unie, či jednotlivé členské státy, protože kupříkladu Nizozemsko už oznámilo, že od roku 2025 už benzínová a dieselová auta budou zakázána a Německo přistoupí ke stejnému kroku o pět let později.

Budou nové stanice pro Model 3?

S budováním dobíjecích stanic se má začít v příštím roce a 400 nemá být jejich konečný počet. Každá z nich bude mít k dispozici 5 nabíjecích míst – 2 AC a 3 DC. Jmenovitý výkon má být až 350 kW. Všechny postavené stanice budou využívat původem německý standard CCS (Combined Charging System. O jeho rozvoj a specifikaci se dnes stará CharIN (Charing Interface Initiative).

Od letošního února je součástí této inciativy mimochodem i Tesla. A to i přesto, že Supercharger a ani současné modely Tesly se standardem CCS nejsou kompatibilní. Možná to ale říká něco o směru, kterým se vydají modely budoucí, například Model 3 a celá záhada jde ještě dál!

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru