menuMENUHledat

Jak se bude žít lidem na Marsu? Nebude to žádný med

19.10.2016 13:20 | Zdroj: nasa.gov, wikipedia.org
Jak se bude žít lidem na Marsu? Nebude to žádný med

Jak jsme vás již informovali v tomto článku, Elon Musk plánuje vybudování milionové metropole na Marsu s využitím SpaceX a jeho raket, které jdou opakovaně použít. Má k tomu dojít v horizontu let 2056 až 2116. Jak ale bude takový život na Marsu vypadat?

Třetinová gravitace

Život na Marsu bude aspoň v jednom ohledu doslova lehký. Gravitační zrychlení je tam totiž jen 3,711 m/s2, což je 37,8 % gravitačního zrychlení u hladiny moře na Zemi. V praxi to znamená, že 100 kg těžký člověk si bude na Marsu připadat, jako by vážil 37,8 kg.

Dlouhodobý pobyt lidí narozených na Zemi povede v takových podmínkách ke značnému ochabování jejich svalstva. Po pár letech strávených na Marsu se už zřejmě jen těžko vrátí zpátky na rodnou planetu. Pro ty, kdo se naopak na Marsu už narodí, bude zase neúnosně těžká cesta na Zem. Však si to představte – 100kg člověk bude mít na Zemi pocit, že váží 264 kg.

Kde se vezme voda

Dobrá zpráva je, že vodu nemusíme nikde brát ani složitě vyrábět nějakou sofistikovanou chemickou reakcí. Na Marsu už na nás totiž voda v tekuté formě čeká, jak loni zjistila NASA. Je jí však dost pro milionovou metropoli? Lidé se určitě budou chtít kromě pití také mýt a chodit na toaletu. Vlastně se tam za cenu rodinného domu v USA přestěhují až ve chvíli, kdy budou mít vidinu komfortu přinejmenším srovnatelného se životem na Zemi.

Zima jak v ruském filmu

Na Marsu je zima jako v ruském filmu, respektive dvakrát taková. Je od Slunce dál než Země, takže má o to nižší teplotu. Její roční průměr činí mrazivých -63 °C. Na Zemi je to 13,85 °C. Jako na každé planetě budou i na Marsu chladnější a studenější místa a chladnější a studenější období (podle měnící se vzdálenosti od Slunce).

Maximální teploty dosahují vcelku přijatelných 20 °C, minimální -87 °C. To není tak zlé – na Zemi dokáže být ještě chladněji, konkrétně -89,15 °C (podle reálných měření, nikoliv podle odhadů jako na Marsu).

Atmosféra nic moc

Mars, podobně jako Země, disponuje atmosférou. Naše se té jeho vlastně pozvolna přizpůsobuje, atmosféra Marsu se totiž skládá především z oxidu uhličitého (odpusťte nám to rýpnutí). Pro nás je ale nedýchatelná. A ještě jeden problém – atmosférický tlak na Marsu je jen 700 Pa, tedy více než 100× menší než na Zemi.

Pro život lidí zde tedy bude pravděpodobně potřeba vybudovat uzavřené a vysoce přetlakované budovy. Žádná sláva nás nečeká ani s UV zářením – s něčím jako ozonová vrstva totiž na Marsu rozhodně nepočítejte. Budiž výhodou, že Mars je o něco dál od Slunce.

Nové technologie

Při těchto životních podmínkách je zřejmé, že „Marsopolis“ bude ke svému vybudování potřebovat zcela nové technologie, které možná ještě neexistují, a specifické stavební materiály. Stroje musí něco pohánět a v tamní atmosféře to spalovací motory rozhodně nebudou. Bez vysoce výkonných fotovoltaických panelů (už chápete, proč Elon Musk koupil SolarCity?) se tedy neobejdeme.

Jenomže na použití akumulátorů při tak nízkých venkovních teplotách rovnou zapomeňte. Minimálně na začátku, dokud se pro ně na Marsu nezajistí dostatečné teplo (viz článek o li-ion akumulátorech). Kdo ví, co dalšího pak bude nezbytné vybudovat ve městě, až se celé postaví...

Dovoz zásob de facto není možný

Klíčovým problémem bude doprava čehokoliv. Elon Musk odhaduje dobu jednoho letu na 26 měsíců, to znamená 52 měsíců (4 roky a 4 měsíce) na jednu otočku. Sice chce mít na tento projekt k dispozici 1 000 raket, ale i přesto lze očekávat dodací lhůty řekněme kolem 30 měsíců (ještě je potřeba dopravit zboží na oběžnou dráhu, kde bude raketa čekat na dotankování). Pro lidi zvyklé na dodací lhůty zboží do 3 hodin to bude „trochu“ nezvyk. Všechno jídlo, nástroje, přístroje, léky, atd. bude lepší vyrobit přímo na Marsu. Z čeho a jak?

Naštěstí máme na vymyšlení potřebných technologií čas ještě 40 až 100 let. Ideální by samozřejmě byly replikátory ze Star Treku… :) 

Nahoru