menuMENUHledat

JB Straubel o Tesla Gigafactory, ceně baterií a elektrickém letadle

10.05.2016 12:14 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
JB Straubel o Tesla Gigafactory, ceně baterií a elektrickém letadle

Toronto v pondělí hostilo konferenci Discovery 16, na které byl i zástupce Tesly, JB Straubel. Jak postupuje stavba Gigafactory? Přichází změna ve výrobě baterií nebo jejich ceně? Dokáže Tesla pokrýt poptávku po Modelu 3?

Gigafactory umožní přenést výrobu baterií pod jednu střechu

Konference Discovery 16 je jednou z největších událostí ve světě technologií na světě. Tesla zde osvětlila některé ze svých nadcházejících plánů. Společnost například chystá přizpůsobení výrobní linky ve Fremontu tak, aby zvládla nápor rezervací na Model 3. Ve stejném čase musí pozměnit i proces výroby baterií, jinak se nepodaří splnit požadavky na chystaný elektromobil. Výsledkem bude navýšení produkce aut na půl milionu ročně do roku 2018 a zdvojnásobení požadavků na lithium-ionové baterie téměř přes noc.

Hlavní účel Tesla Gigafactory je především přenést celý výrobní proces baterií pod jednu střechu. Od výroby jednotlivých článků až po konečnou montáž, vše na jednom místě. Ostatní společnosti vyrábí články v jedné továrně, pak je odešlou jinam (často i do jiné země), aby je někdo jiný mohl zkompletovat a vytvořit konečný produkt. Straubel řekl svému publiku, že Tesla používá nové výrobní techniky a stroje, čímž dostane výrobní proces zcela pod vlastní kontrolu. Cílem zůstává především snížit cenu na minimum.

Jaká bude konečná cena baterií?

Během konferenčního hovoru se Elona analytici zeptali, jaká tedy bude finální cena. Reagoval lehce vyhýbavě:

„Snažíme se nekomentovat konkrétní ceny komponentů. Je to trochu jako pouštět z ruky scénář. Ale myslím, že je celkem zjevné, že z hlediska úspor budeme díky Gigafactory dál než kdokoliv jiný. Navíc opravdu věříme ve schopnosti Panasonicu. Takže vlastně nevím, jestli někdo vůbec bude schopný nabídnout tak nízkou cenu za kilowatt hodinu jako my.“

Straubel také dodal, že se snažil Elona přesvědčit o stavbě elektrických letadel spíše než aut.

„Největší výzva v leteckém průmyslu spočívá v mnohem vyšších požadavcích. Je třeba větší výkon, výdrž baterií i životnost.“


This article originally appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru