menuMENUHledat

Michigan jako první schválí samořídící auta na veřejných silnicích

14.12.2016 08:32 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Michigan jako první schválí samořídící auta na veřejných silnicích

Michigan je prvním státem na světě, který schválí jízdu samořídících aut na veřejných komunikacích. Guvernér Rick Snyder podepsal příslušnou legislativu, která povoluje autonomní vozy na silnicích od 9. prosince 2016.

Autonomní auta se budou testovat v areálu Willow Run, kde se vyráběla letadla za války

Nový zákon umožňuje navíc prodej autonomních vozů podobných testovacím autům od Googlu, které nemají ani volant, plynový nebo brzdový pedál.

“Stanovením pravidel a standardů pro autonomní vozidla pokračujeme v tradici zajištění ochrany veřejnosti a jejím bezpečí a zároveň chceme nechat průmysl přirozeně růst a vyvíjet se,” prohlásil Snyder při podepisování zákona.

Hnací silou celého legislativního úkonu je prý snaha zarazit odliv mozků z Michiganu do Silicon Valley a dalších technologických center na západním pobřeží. Dalším krokem je realizace testovacího areálu pro autonomní vozidla. Tím se stane komplex Willow Run, kde se za druhé světové války vyráběly bombardéry B-24.

Na podepsání zákona tlačí především Ford a General Motors

Willow Run už má dokonce i infrastrukturu, která pro testování autonomních vozidel bude užitečná. Nabízí dlouhé rovné plochy, na kterých bude možné zkoušet rychloou jízdu. Areál má navíc i mosty a tunely, mimoúrovňovou křižovatkou a okruh. Willow Run také simuluje městské, příměstské a venkovské prostředí (alespoň podle redaktorů z AutoBlog).

Na veškeré legislativní úkony týkající se autonomních aut ve veřejném prostoru tlačí především Ford a General Motors Což je trochu paradox, protože je to právě Michigan, který se s Teslou tahá po soudech kvůli přímému prodeji vozů. Na druhou stranu samořídící technologie jsou samozřejmě jiná problematika, než prodejní technika Tesly. Tak jako tak, Michigan překročil hranici jako první a my se necháme překvapit, co nebo kdo bude následovat. 

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru