menuMENUHledat

Model 3 možná bude revolučnější, než se zdá. Přinese díky SolarCity nekonečný dojezd?

07.11.2016 15:47 | Zdroj: teslamag.de
Model 3 možná bude revolučnější, než se zdá. Přinese díky SolarCity nekonečný dojezd?

Elon Musk poodhalil další část tajemství, které stále panuje nad nákladnou akvizicí SolarCity. Došlo k tomu de facto „omylem“. Na Twitteru prozradil, že by Model 3 mohl dostat nejen fotovoltaické střešní okno, ale i střechu!

Fotovoltaika ve střešním okně není žádná novinka

Myšlenka na využití fotovoltaiky ve střešním okně není nic nového. Takové střešní okno si dnes můžete koupit do kdejakého auta, včetně Superbu. U aut se spalovacími motory se energie získaná ze slunce obvykle využívá k pohánění ventilátorů pro chlazení při vypnutém motoru, třeba když auto stojí na parkovišti. Klasická autobaterie totiž nemá dostatečnou kapacitu, aby zvládla den co den půl hodiny předchlazovat auto, ještě dokud stojí opuštěné na parkovišti.

U Modelu 3 by mohlo být střešní okno využito úplně stejně. Tesla sice umožňuje vychladit nebo předehřát interiér na dálku za využití energie z vlastních akumulátorů, ale proč jí plýtvat, když ta ze Slunce je všude kolem a zadarmo.

Nejde jen o chlazení

Jenže Elon Musk se na Twitteru trochu rozepsal a to neušlo německému Teslamag.de. Jeden z diskutujících totiž správně poukázal, že výstupní výkon fotovoltaických panelů ve střešním okně je v podstatě mizivý. Mizivý ve smyslu schopnosti dobíjet hlavní akumulátory Tesly.

Musk však kontroval něčím, co v dnešní době může znít jako revoluční šokující myšlenka – roztažitelný fotovoltaický „štít“ ve stylu hard topu. Tohle stručné sdělení v sobě ukrývá dvě roviny.

Rozkládací kryt a Tesla, co se dobije ze Slunce

Zaprvé: roztažitelný štít může mít větší plochu, a tedy i větší výstupní výkon. Už dnes existují látkové obaly, kterými zakryjete auto, když chcete, aby se na něj na ulici neprášilo. Jak víme, za pár měsíců se v „Gigafactory 2“ naplno rozjede společná výroba, ale i výzkum a vývoj SolarCity a Panasonicu.

Firma schopná vymyslet střešní tašku s fotovoltaickým panelem by přitom klidně mohla přijít i s dalšími revolučními novinkami – třeba skládací fotovoltaikou.

Fotovoltaický hardtop a Tesla s neomezeným dojezdem

Zadruhé: co když Tesla skutečně pracuje na fotovoltaickém hardtopu? Na něčem, co můžete mít na autě i za jízdy. Na něčem, co by při stálé rychlosti, kdy je odběr auta minimální, a slunečním svitu dokázalo z Tesly udělat vůz s nekonečným dojezdem…? Budeme se muset nechat překvapit…

Nahoru