menuMENUHledat

Model 3 Performance chce trhat konkurenty na kusy! Má na to?

23.05.2018 09:06 | Autor: VS | Zdroj: mercedes.com, audi.com, BMW.com, teslarati.com
Model 3 Performance chce trhat konkurenty na kusy! Má na to?

Elon Musk tento týden odhalil ceny a specifikace nových verzí Modelu 3 s dvojicí elektromotorů a pohonem všech čtyř kol. Kromě těchto zajímavých informací podotknul, že novinka bude rychlejší než BMW M3 a poradí si i se všemi ostatními konkurenty ve svém segmentu. Je to skutečně pravda?


Drahá sranda, která smete M3 a kohokoliv jiného!

Zájemci, kteří si budou chtít zakoupit verzi Performance, která bude podle Muska trhat konkurenty na kusy, budou muset zaplatit minimálně 78 tisíc dolarů. To je tak vysoká částka, že by téměř stačila i na nový Model S a s ním řidič přeci jen nadělá o něco více parády. I přesto si však Tesla myslí, že verze Performance najde svého kupce.

Vozidlo bude cílit především na nadšence do automobilů, kteří hledají výkon a perfektní ovladatelnost. I proto přidal Elon Musk do specifikací jednotlivých verzí poznámku, že verze Performance je o 15% rychlejší než BMW M3 a na trati porazí kteréhokoliv konkurenta ze svého segmentu.

Poměrně odvážné prohlášení, co myslíte? Nicméně vozy Tesla, především pak Model S, dokazují, že mají na trati skutečně obrovskou sílu, zvláště jedná-li se o verze P100D. Tato síla se však nejvíce ukazuje v závodech na čtvrt míle, ale na delších tratích dochází Teslám dech.

Má Model 3 potenciál?

Začátkem tohoto roku byl Model 3 převezen na závodní plochu Laguna Seca, kde byl testován na devíti kolech a vypadalo to, že si vedl velmi dobře. Minulý měsíc se ukázal na trati ZMax Dragway, kde byly testovány jeho schopnosti v zatáčkách a opět si vedl na výbornou. A do třetice, začátkem tohoto měsíce byl testován na další trati, kde se ukázala jeho akcelerační síla a potvrdily se manévrovací schopnosti. Ve všech těchto testech působil Model 3 mnohem lépe než Model S či X, a to se v ani jednom případě nejednalo o verzi Performance.

Kdo má atraktivnější cenovku?

Musk oznámil, že novinka bude na trati rychlejší než její soupeři, zcela rozhodně tím mířil na BMW M3, které i sám zmínil a dále na Mercedes AMG C 63 S Coupe a Audi RS5. Pokud se podíváme na ceny jednotlivých Modelů, pak zde Model 3 rozhodně vychází jako vítěz, protože ať už konkurent od BMW, Audi či Mercedesu je ve své plné výbavě o poznání dražší.

Za Mercedes AMG C 63 S Coupe v plné výbavě zájemce zaplatí přibližně 106 tisíc dolarů (2 300 000 Kč). BMW M3 vyjde o něco levněji, a to na 91 tisíc dolarů (1 974 000 Kč) a Audi RS5 na 93 tisíc dolarů (2 018 000 Kč). Samozřejmě že i u dalších dvou značek hovoříme o plně vybavených vozech, a tak cenovka 78 tisíc dolarů (1 650 000 Kč), kterou zaplatíte za Model 3, není nakonec zase tak špatná.

Ale co výkon?

Zaměříme-li se na motory a výkon jednotlivých vozů, pak si majitelé Mercedesu mohou vychutnávat poslech nádherné symfonie třiceti dvou ventilové V8 s dvojitým turbodmychadlem. Maximální rychlost vozu činí 290 km/h a z 0 na 100 vůz zrychlí za 3,8 sekund. Zástupce z Mnichova nabízí 24 ventilový šestiválec taktéž s dvojitým turbodmychadlem, který dokáže automobil popohnat z 0 na 100 za rovné 4 sekundy a nabízí maximální rychlost 262 km/h. A Audi RS5? Ta se svým šestiválcem představuje zlatý střed s maximální rychlostí 280 km/h a zrychlením z 0 na 100 za 3,9 sekundy.

Model 3 Performance zde tedy opět vychází jako vítěz, alespoň co se zrychlení z 0 na 100 týče. Dvojice elektromotorů totiž dokáže auto vystřelit do rychlosti 100 km/h za 3,5 sekundy, což je z těchto čtyř porovnávaných vozů ten nejlepší výsledek. O něco horší je to však s maximální rychlostí. Ukazatel se u Modelu 3 Performance zastaví na 250 km/h., což je naopak výsledek nejhorší.

I přestože Model 3 Performance nepůsobí tak atraktivně jako jeho konkurenti, na trati jim bude schopen připravit pořádně horké chvilky. Držme mu tedy palce, ať si své kupce najde, protože má opravdu co nabídnout.

Nahoru