menuMENUHledat

Musk chce hloubit tunely, aby vyřešil dopravní zácpy

02.05.2017 08:00 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Musk chce hloubit tunely, aby vyřešil dopravní zácpy

Muskovy vizionářské a mnohdy i šílené nápady překvapují svět neustále. Elektromobily s dojezdem několika set kilometrů, opětovně použitelná vesmírná raketa, přepravní systém Hyperloop. To všechno znělo na začátku naprosto bláznivě, více či méně se ale v poslední době mění v realitu.

Nejnovější plán z hlavy Elona Muska ale vzbudil senzaci obrovského rozměru a mnoho kritiků se obává o Muskovo psychické zdraví (nebo že by se prostě jen nudil?). Vizionář chce řešit dopravní zácpy tím, že bude kopat hloubkové tunely. V nich pak budou kapsle podobné těm v Hyperloopu, které přepraví auto i s pasažéry obrovskou rychlostí.

Tunelový systém bude přepravovat auta rychlostí 200 km/h

Musk rovnou při prezentaci na konferenci TED pustil i ilustrační video, jak si celý systém představuje. Pokud patříte mezi fanoušky scifi snímků nebo počítačových her, tento spot vám nebude připadat ničím unikátní. (Ne nadarmo si spoustá z nás kdykoliv Musk uzačne mluvit o podobných plánech vybaví Futuramu, že?)

Celý tunelový systém by měl být víceúrovňový. Auto by prostě přijelo na kontaktní místo, kde bude vjezd do tunelů, tam by se zachytilo do kapsle podobné skatu, ten by s ním pak klesnul pod úroveň země a vualá: můžeme jet. Musk si představuje, že přepravní systém v tunelech by měl létat kolem 200 km/h, což zvýší efektivitu přepravy a dost možná i vyřeší zácpy (kdo by jezdil po silnicích, když se může nechat přepravovat v tunelu?).

Největší problém je zatím podle Muska cena

Aby Musk dokázal, že nejde jen o plané řeči, už si i založil společnost, která bude tunely budovat. Nese jméno The Boring Company (boring ve smyslu razící, ne nudná). Eliminováním lidského faktoru při řízení bude možné zvýšit rychlost provozu. Stroje podle Muska uhlídají to, co by člověk nikdy nedokázal. Zvýší se tak bezpečnost i možnosti cestování.

Největší bariéra je podle Muska v ceně. Momentálně vyhloubené dvě a půl míle v Los Angeles stály asi 2 miliardy dolarů. Musk a jeho tým z Boring Company chtějí samozřejmě náklady redukovat. Jak?

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru