menuMENUHledat

Musk chce šířit 1 Gbit/s internet ze satelitů, peníze má od Googlu

21.11.2016 12:31 | Zdroj: arstechnica.com, wsj.com, businessinsider

Konkureční projekt

První zmínka o Muskově projektu satelitního internetu se datuje na červenec 2014. Už od začátku panovaly spekulace, že na projektu bude pracovat i Greg Wyler. Ten měl na starosti konkurenční projekt O3b (Other 3 billion), který se zabýval od roku 2007 pokrytím odlehlejších oblastí, zejména Afriky a částí Asie, vysokorychlostním satelitním internetem. Sloužit však měl hlavně operátorům, nikoliv koncovým zákazníkům. V roce 2004 měly O3b Networks na orbitě už 12 satelitů. Mezi hlavní investory O3b Networks přitom patřily SES (provozuje např. síť TV satelitů Astra) a Google.

Bude to stát 10 miliard dolarů, investoval i Google

Musk věděl, že pokrýt planetu internetem z oběžné dráhy bude drahé, hodně drahé. A věděl, že na to bude potřebovat peníze, které nemá a které mu budou muset poskytnout jiné společnosti. V lednu 2015 to odhadoval zhruba na 4 000 satelitů a jako nejzazší termín spuštění byl stanoven rok 2030.

Tehdy už měl Musk v kapse na tento projekt 1 miliardu dolarů. Od koho? Od investičního fondu Fidelity Investments a od nikoho menšího než společnosti Google. Mimochodem, před 4 měsíci Google odprodal svůj podíl v O3b networks společnosti SES.

Nahoru