menuMENUHledat

Německá pošta bude mít do roku 2050 nulové emise, pomohou elektromobily i kola

10.03.2017 14:49 | Zdroj: Obrázek: ecomento.tv
Německá pošta bude mít do roku 2050 nulové emise, pomohou elektromobily i kola

Deutsche Post, která patří pod DHL, se chystá pro největší změnu ve své historii od znovusjednocení Německa. Její generální ředitel Frank Appel ve čtvrtek představil misi společnosti do roku 2050. Emise CO2 se mají snížit na nulu. A nebudete se stačit divit, jak toho chce Appel docílit! Vše mají obstarat dodávky s dojezdem max. 80 km a metráková elektrokola!

GoGreen!

Celá iniciativa Deutsche Post má název GoGreen a není až tak úplnou novinkou. Německá pošta na emise CO2 už nějakou dobu hledá a ledasco se jí už podařilo dosáhnout. Od roku 2007 do konce loňského roku snížila své emise CO2 o 30 %. Do roku 2025 to má být celkem o 50 %. A cesty, kterými toho chce docílit, jsou vskutku originální.

Fitko místo zaměstnání

Do roku 2025 se stane 80 % zaměstnanců německé pošty certifikovanými experty na zelenou logistiku. Být to v ČR, někoho určitě napadne otázka, komu taková školící firma, která ta školení bude provádět, patří.

Deutsche Post má však v rukávu i jiná řešení. Pošta v Německu zkrátka přesedlá na kola, elektrokola – průvodní video ukazuje StreetScooter e-bike, poštovní šlapací „tuk-tuky“ a ano, zbytek budou elektromobily, respektive dodávky s elektrickým pohonem. Těch má být na celé Německo 30 000.

Tisíce elektrických StreetScooter brázdí Německo už teď, ujedou však max. 80 km

Deutsche Post sází na vlastní typ minidodávky s elektrickým pohonem s názvem StreetScooter Work, který jí byl vyvinut de facto na míru. V loňském roce jich po Německu jezdilo již na 2 000. Appel naznačil, že do budoucna jich bude 15× tolik.

StreetScooter má své základy ze slavné německé technické univerzity RWTH Aachen. Pozoruhodná je však technická specifikace samotné dodávky Work. Maximální rychlost je 80 km/h, výkon až 30 kW, nosnost 650 kg a kapacita akumulátorů pouhých 20,4 kWh. Dojezd StreetScooteru Work je tak směšných 50 až 80 km a jeho nabíjení trvá neuvěřitelných 4,5 hodiny na 80 % kapacity a neuvěřitelných 7 hodin do 100 %.

Je libo stokilové kolo?

Také e-bike vypadá doslova neuvěřitelně. Hmotnost samotného kola je neuvěřitelných 57 kilogramů. Ty má do pohybu uvádět motůrek s výkonem 250 W, který ho pomůže rozjet na max. 25 km/h. Dojezd výrobce uvádí na hranici až 40 km. Slušná je ovšem i nosnost kola – 50 kg. Jen z technických parametrů není zřejmé, zda se do oněch 50 kg má vejít i cyklista. Věříme, že nikoliv.

Pokud tedy Deutsche Post nemá v rukávu nějakou tu revoluční technologickou novinku, která by razantně zlepšila technické parametry výše uvedených vozidel, na kterých stojí celá strategie, může se do roku 2050 stát, že Česká pošta tu německou konečně předežene!

Video:

 

Nahoru