menuMENUHledat

Nové Tesly v prosinci dostanou vylepšeného Autopilota

29.11.2016 17:02 | Zdroj: tesla.com
Nové Tesly v prosinci dostanou vylepšeného Autopilota

Podle vyjádření Elona Muska na Twitteru přijde v polovině prosince nový software pro Tesly s novým Autopilotem. Současná verze je totiž méně autonomní než u starších Tesel. Může za to odlišný hardware Autopilota. V půlce prosince se má vše změnit. Nový Autopilot pak bude každý měsíc řídit líp!

Autopilot s neuronovou sítí

Jak už víte z našich stránek, tak nový Autopilot v Modelech S a X je vybaven podstatně větším množstvím čidel i zcela novou hardwarovou architekturou, která se stará o chod samotného Autopilota, a která obsahuje i neuronovou síť. Tesla zjevně nestihla při uvedení nové generace Autopilota udělat vše tak, jak by si přála. Uživatelům nových Tesel se to samozřejmě nelíbí, a tak se jeden z nich zeptal Elona Muska na Twitteru, kdy už jeho nová Tesla bude jezdit líp než ta původní. Musk mu předevčírem odpověděl, že do tří týdnů.

První ochutnávka nového Autopilota už za 3 týdny

Z jednotlivých vyjádření společnosti Tesla i Elona Muska je jasné, že plně autonomní řízení úrovně 5 nelze od nových Tesel očekávat dříve než na konci příštího roku. Původně se přitom hovořilo až o roku 2018. Vylepšení autonomního řízení se budou uvolňovat postupně. První ochutnávku mohou majitelé nových Tesel čekat už během 3 týdnů. V tu chvíli nový Autopilot dostane všechny funkce, které má ten v těch stávajících Teslách, ale i něco navíc. Co, ještě není známé.

Rozšířený Autopilot se bude uvolňovat postupně

Stránky Tesly říkají, že:

„Rozšířený Autopilot přidává ke stávajícímu Autopilotovi následující nové funkce. Vaše Tesla bude upravovat rychlost podle stávající dopravní situace, držet se uvnitř jízdního pruhu, automaticky měnit jízdní pruhy bez nutnosti zásahu řidiče, přejíždět z jedné dálnice na druhou, opouštět dálnici, pokud je vaše cílová destinace poblíž, sama parkovat při přiblížení se k parkovacímu místu a vyjíždět z garáže.“

Sjíždět z dálnice a najíždět na dálnici se naučí i starší Tesly, a to v softwaru verze 8.1.

Nový Autopilot se bude zlepšovat každý měsíc

Musk také již oznámil, že nový Autopilot bude každý měsíc lepší. Tesla nově plánuje do svých nových aut posílat každý měsíc OTA update speciálně pro Autopilota. Ten bude měnit parametry palubní neuronové sítě Autopilota na základě toho, co všechny Tesly s novým Autopilotem „zažily“ na silnicích. Každá nová Tesla přitom neustále provádí sběr všech jízdních dat, ať už je Autopilot vypnutý či zapnutý. Ta se neustále posílají do Tesly, kde se „proženou“ tamní výkonnou neuronovou sítí. Autopilot Tesly se tak učí řídit od desítek tisíc řidičů najednou.

Nahoru