menuMENUHledat

Oblíbená hádanka Elona Muska pro uchazeče o práci a jak na ní odpovědět

23.05.2016 17:23
Oblíbená hádanka Elona Muska pro uchazeče o práci a jak na ní odpovědět

Vizionář Elon Musk má údajně jednu hodně oblíbenou hádanku, na kterou se ptal uchazečů o vysoké pozice v jeho firmách. Jak tahle hádanka zní?

Představte si, že stojíte na povrchu Země. Půjdete jednu míli na jih, jednu míli na západ a jednu míli na sever. A skončíte přesně tam, kde jste začali. Na jakém místě na Zemi jste? Existují dvě odpovědi. Uhádnete je? Pokud budete číst dál, dozvíte se odpovědi od nás.

Řešení

První zní – na severním pólu.

Druhá odpověď zní – vytyčte si kruh v okolí jižního pólu s obvodem jedna míle. Začněte vaši cestu jednu míli na sever od obvodu tohoto kruhu. Poté co ujdete onu jednu míli na jih a půjdete jednu míli na západ obejdete vlastně celý vámi vytyčený kruh kolem jižního pólu s obvodem jedna míle. Když se pak následně vydáte onu jednu poslední míli na sever, dorazíte na místo, odkud jste vyšli.

Nicméně v případě této “kruhové“ varianty, existuje vlastně nekonečné množství výchozích bodů, odkud můžete vyrazit. Jak to? Můžete totiž kolem jižního pólu vytyčit jakoukoliv kružnici s obvodem 1/X a začít svou cestu míli na sever od ní.

Ukažme si to na konkrétním příkladu. Například si vytyčíte kolem jižního pólu kružnici o obvodu půl míle. A začít svou cestu míli na sever od ní. Když ujdete první míli na jih a vydáte se míli směrem na západ, obejdete tuto kružnici dvakrát (místo jednou jako v případě varianty v předchozím odstavci). Pokud se pak po míli ušlé na západ, vydáte zase na míli na sever – dorazíte opět na stejné místo, odkud jste vyšli.

Přišli jste na obě odpovědi? Pak byste práci zřejmě dostali :)

P.S. Pokud vám naše vysvětlení hádanky není jasné, podívejte se na super video na serveru Techinsider zde.  

 

 

Nahoru