menuMENUHledat

Porsche pracuje na sportovním elektromobilu a chce konkurovat Tesle Modelu S

11.12.2015 08:00
Porsche pracuje na sportovním elektromobilu a chce konkurovat Tesle Modelu S

Automobilka Porsche představila na prestižním autosalonu v německém Frankfurtu koncept luxusního elektromobilu. Prototyp nazvaný Mission E by svými parametry mohl konkurovat dosud suverénně nepřekonatelné Tesle Modelu S. Pokud se ovšem skutečně podaří dostat ho do sériové výroby. Mission E by se mohl dostat na trh v roce 2020.

Z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy

Sportovní elektromobil Mission E by měl na jedno dobití ujet 500 kilometrů a zrychlení z 0 na 100 km/h by měl dosáhnout za méně než 3,5 sekundy. Rychlost 200 km/h by mělo auto zvládnout pod 12 sekund. Ve srovnání s Teslou S je nicméně elektromobil Porsche o poznání menší a oproti luxusní limuzíně působí sportovnějším dojmem.

Rychlodobíjení

Jednou z konkurenčních výhod vozu Mission E má být rychlost, s jakou se bude dobíjet. Údajně se zvládne nabít na 80 % kapacity během pouhých 15 minut. Tak rychlé nabíjení má umožnit technologie, která využívá vysoké napětí 800 V. Protože nabíjení elektromobilů vysokým napětím zatím není běžně dostupné, měl by se dát elektromobil dobít i na standardních dobíjecích stanicích. Pak by mu ovšem logicky trvalo nabití déle.

Začíná v Porsche nová éra?

Porsche hodlá do projektu Mission E investovat miliardu eur a nová továrna na elektromobily by měla poskytnout až 1 000 nových pracovních míst. Místopředseda dozorčí rady Porsche Uwe Hück řekl, že tento projekt předznamenává v automobilce nástup nové éry. Jakkoliv zní zvěsti o prototypu Porsche Mission E slibně, zřejmě až v roce 2020 se ukáže, zda se vizi o elektrickém supersporťáku podaří naplnit.

Nahoru