menuMENUHledat

Revoluční navigační systém Tesly přijde již o víkendu, prozatím však jen v beta verzi

26.03.2018 11:31 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com, Twitter.com
Revoluční navigační systém Tesly přijde již o víkendu, prozatím však jen v beta verzi

Tesla již delší dobu ohlašuje příchod nového navigačního systému svých vozů, který prý bude oproti současnému systému daleko vyspělejší. Dočkat bychom se jej měli již tento víkend, stále to však nebude ono.


Tisic světelných let vpřed!

Elon Musk informoval o datu vypuštění této novinky včera prostřednictvím svého Twitteru, a zároveň přidal vysvětlení, proč byly mapy navigačního systému a jeho software tak nespolehlivé. Podle Muska bylo na vině staré kódování třetích stran spolu se zastaralými daty. To vedlo k tomu, že mapy občas vymýšlely nesmyslné trasy, navigace nebyla natolik rychlá a celý systém postupně stagnoval.

New nav starts rolling out this weekend. Should be considered a mature beta at first, so won’t be perfect, but will improve rapidly. With the old system, we were stuck with legacy 3rd party black box code and stale data. No way to improve.

— Elon Musk (@elonmusk) 26. března 2018

Musk prohlásil, že nová navigace startuje již tento víkend. Nejdříve se bude jednat o vyspělou beta verzi, tudíž nebude zcela dokonalá, zlepšení pak přijde velmi rychle. Se starým systémem se společnost zasekla na kódech třetích stran a zastaralých datech a nebyla možnost, jak věc zlepšit.

Nespokojení uživatelé

Musk ohlašuje příchod vylepšeného navigačního systému již několik měsíců. Například v prosinci minulého roku mu na twitterový účet napsal majitel vozu Tesla, který si postěžoval, že od koupě jeho vozu před třemi lety si mapy navigace prošly aktualizací pouze jednou. Musk mu na to odpověděl, že Tesla vydá nový navigační systém, který bude v porovnání s tím současným „light-years ahead“, tedy že bude zcela revoluční. Navíc tehdy prozradil, že bychom se jej měli dočkat již začátkem roku 2018. Nejdříve však podle něj bude nutné vše pořádně otestovat.

Problematika nového navigačního systému byla otevřena i začátkem tohoto roku, kdy Todd Bourne napsal Muskovi na Twitter, že mapy a informace navigačního systému jeho Modelu S 100D jsou tak zastaralé a nepřesné, že on a jeho žena jejich používání zcela omezili. Musk na jeho příspěvek zareagoval tím, že nový navigační software je již skoro hotový.

Od pobřeží k pobřeží

Modely S a X prozatím ke své navigaci používají kombinaci softwaru Garmin Navigon a Google Maps. Informace z Garmin navigon se řidiči zobrazují na přístrojovém panelu, zatímco mapy společnosti Google na sedmnáctipalcové dotykové obrazovce. Pokud se podaří navigační systém upravit tak, jak Tesla slibuje, bude se jednat o další výrazné zlepšení systému Autopilot 2.0, který byl sám nedávno aktualizován.

Tesla se v současné době snaží dosáhnout toho, aby byl systém Autopilot schopen zvládnout trasu od jednoho pobřeží Spojených států ke druhému. Aktualizace map by měla společnosti v její snaze výrazně pomoci.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru