menuMENUHledat

SpaceX vyšle superpočítač na Mezinárodní vesmírnou stanici

14.08.2017 08:31 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
SpaceX vyšle superpočítač na Mezinárodní vesmírnou stanici

Superpočítač z dílny Hewlett-Packard bude vyslán na Mezinárodní vesmírnou stanici. Cílem mise bude vyzkoušet, jak dokáže zařízení pracovat ve vesmírných podmínkách. Vydláždí nám cestu k průzkumu hlubokého vesmíru?

Dokáže superpočítač fungovat stejně výkonně bez dalších modifikací?

Superpočítač nese jméno Spaceborne Computer, na Mezinárodní vesmírnou stanici by ho měla vynést raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Celý projekt je součástí dlouholetého experminetu NASA a Hewlett-Packard Enterprises. Cílem je dopodrobna analyzovat, zda vysoce výkonný počítač bez dalších modifikací dokáže pracovat ve vesmírných podmínkách.

Vedoucí projektu z HPE, Mark Fernandez, pro Ars Technica uvedl:

„Jestliže bude tento experiment fungovat, otevírá se nám celé moře možností počítačových operací ve vesmíru.“

Cesty do hlubokého vesmíru dlážděné moderní technikou

Spaceborne Computer byl vystavěn na bázi Linuxu. Jedná se o prozatím nejvýkonnější počítač, který bude vyslán do vesmíru. Astronauti mají zařízení instalovat na modul Destiny, který je součástí Mezinárodní vesmírné stanice. Na tomto počítači je podle Fernandeze ale důležitý ještě jeden další fakt. Narozdíl od předešlých počítačů vyslaných do vesmíru, tento neprošel modifikacemi "zavtrzení". Takové počítače jsou sice lépe adaptované na okolní podmínky, jejich výkon je ale mnohem nižší. Spaceborne Computer narozdíl od svých předchůdců připomíná spíše každodenní počítač (jak to jen na superpočítač jde :)).

Celý projekt je součástí dlouhodobé iniciativy NASA a jejích partnerů, kteří testují použitelnost a životaschopnost techniky ve vesmíru a její vylepšení. Každý pokrok, kterého v tomto směru dosáhnou, nás posune o krůček blíže k cestám do hlubokého vesmíru.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter

Nahoru