menuMENUHledat

SpaceX změnil pravidla raketového průmyslu, Arianespace i Boeing ho následují

16.02.2017 12:44 | Zdroj: Obrázek: SpaceX
SpaceX změnil pravidla raketového průmyslu, Arianespace i Boeing ho následují

Elon Musk a SpaceX změnil jednou pro vždy chod raketového průmyslu. To, co šéf Arianespace, předního evropského výrobce raket, před dvěma lety označoval jako bláhové, teď zkouší vyvinout za pomoci patnáctičlenného týmu. Je to tak, rakety schopné opakovaného použití jsou novým směrem, kterým se všichni vydali.

Rakety na jedno použití

Z dnešního pohledu to zní trochu jako nesmysl, ale skutečně to tak ještě donedávna bylo. Raketa byla zařízením pro jedno použití. Extrémně drahým zařízením. Motory, tělo, nádrže, tohle všechno vybavení za stovky milionů dolarů se spalovalo v atmosféře, aby se to vše muselo vyrobit znova. Skoro jako kdybyste měli letadlo po přistání v cílové destinaci vyhodit. A nesmyslnost tohoto jednání teď nevidí jen v Evropě. Kromě Arianespace na opakovaně použitelných raketách usilovně pracují i v United Launch Alliance – společném podniku zbrojařského esa Lockheed Martin a nestorovy leteckého a raketového průmyslu, společnosti Boeing.

United Launch Alliance má zachránit Jeff Bezos

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu, se teď má stát spásou United Launch Alliance. Jeho společnost Blue Origin, která se v roce 2014 přeorientovala i na vesmírné lety, má pro ni vyvinout motory, které budou schopny opakovaného použití. Přitom právě raketové motory jsou největším kamenem úrazu i pro SpaceX. Všechny společnosti se přitom vydávají cestou, kterou NASA se svým Space Shuttlem kdysi opustila – cestou vesmírného dopravního prostředku pro opakované použití.

Falcon 9 se do vesmíru zatím dvakrát nepodíval

Zajímavé přitom je, že žádná z raket Falcon 9, které vyrábí SpaceX, se na rozdíl od kdysi Space Shuttlů či ruských raketoplánů Buran do vesmíru nepodívala dvakrát. Už letos na jaře se to však má změnit. „Použitý“ Falcon 9 má vynést na orbitu satelity pro satelitní gigant SES Astra. Let měl původně proběhnout už koncem roku 2016, ale byl odložen. Jestli vše proběhne bez problémů a použitý Falcon 9 opět bez problémů vzlétne, splní svou misi a přistane, pro SpaceX to bude znamenat fenomenální úspěch a definitivní potvrzení náskoku před všemi raketovými velmocemi a giganty světa. To by mohlo zároveň přinést velký přísun zakázek i zájmu o know-how, kterým firma disponuje.

Nahoru