menuMENUHledat

Tesla a její horké zboží jménem Semi

06.12.2018 09:04 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com
Tesla a její horké zboží jménem Semi

Tesla Semi má potenciál přinést absolutní revoluci do světa silniční nákladní dopravy. Tesla se proto snaží, aby byla novinka co nejlepší a zákazníkům vyhovovala po všech směrech. I proto s koncovými uživateli co nejvíce spolupracuje a nechává je Semi testovat.


O Semi je zájem

O Semi je mezi obchodníky velký zájem, o čemž svědčí předobjednávky na několik stovek kusů tohoto elektrického tahače. Mezi držiteli předobjednávek najdeme takové giganty jako Walmart, Pepsi, DHL, UPS, FedEx a mnoho dalších. Tesla nedávno obdržela další objednávku na 10 kusů Semi od Společnosti Albertsons, což je jeden z největších prodejců potravin a drogerie na území Spojených států.

Vyzkoušejte, neprohloupíte!

Tato společnost je zároveň majitelem společnosti Safeway, která provozuje flotilu zhruba 1 400 nákladních automobilů a v současné době představuje pro Teslu jednoho z potenciálních zákazníků. A právě to je důvod, proč se Tesla rozhodla trochu navnadit vedení Safeway a poskytnout jim k testování jeden z prototypů Tesla Semi.

Celá věc vyšla najevo poté, co Safeway začala mezi svými řidiči hledat vhodné kandidáty na testování Semi v Kalifornii.

Tesla má tento způsob motivace zájemců již vyzkoušený, protože na testování dodala Semi například společnosti JB Hunt v Arkansasu a také UPS v Illinois. Jeden z testovacích jezdců společnosti UPS pak uvedl, že testování byla jedna hladká jízda.

Semi musí být perfektní!

Tesla si je moc dobře vědoma toho, že nemá v oblasti těžkých tahačů příliš mnoho zkušeností. I to je důvod, proč si v minulosti najala celou řadu inženýrů, kteří se již podíleli na vývoji tahačů pro jiné značky. Tesla se však chce o tomto odvětví dozvědět co nejvíce, a proto se rozhodla pro úzkou spolupráci s koncovými zákazníky ještě před uvedením Semi do provozu. Testovací jízda u Safeway je tomu příkladem a mohla by napovídat, že Tesla nemá Semi ještě na 100% dokončené.

Tahač, jaký tu ještě nebyl

Semi se může pochlubit velmi zajímavými schopnostmi. Jeho dojezd na jediné nabití je přes 800 kilometrů, přičemž 650 kilometrů zvládne ujet již za 30 minut nabíjení. Zrychlení z 0 na 100 bez nákladu zvládne za 5 sekund a s nákladem za 20. Celkově je schopen uvézt přes 36 tun nákladu.

Tesla plánuje začít s dodávkami v roce 2019, ovšem doposud neuvedla přesný časový plán. Za verzi s dojezdem 300 mil zájemce zaplatí 150 tisíc dolarů a za verzi s dojezdem 500 mil 180 tisíc dolarů. Elon Musk navíc očekává, že reálný dojezd bude ještě o něco lepší než ten papírový a Semi se tak přiblíží k 600 mílím na jediné nabití. Více podrobností by měla společnost odhalit začátkem příštího roku.

Nahoru