menuMENUHledat

Tesla chce svůj elektrický náklaďák začít vyrábět do roku 2020

13.09.2018 07:52 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com
Tesla chce svůj elektrický náklaďák začít vyrábět do roku 2020

Tesla Semi je jedinečný elektrický tahač, který je momentálně ve fázi testů a vývoje. Svou premiéru však má již za sebou, a tak celý svět napjatě čeká, kdy se dostane do produkce. Tesla slibuje, že by se tak mělo stát do roku 2020.


Semi v roce 2020 bude!

Během premiéry tahače Semi v loňském listopadu Elon Musk odvážně prohlásil, že automobilka začne tuto rozměrnou novinku vyrábět v roce 2019. A i přesto, že v současné době nejsou dostupné žádné informace o tom, že by se Tesla na výrobu Semi více připravovala, automobilka potvrdila, že tahač skutečně začne vyrábět do roku 2020.

Potvrzeno od investorů

Toto potvrzení prozradili Eric Markowitz a Dan Crowley z Worm Capital, což je jeden z velkých investorů společnosti Tesla, který v současné době drží její akcie v hodnotě přibližně 200 milionu dolarů. Finanční analytici této společnosti byli součástí skupiny, která byla minulý měsíc pozvaná na prohlídku Gigafactory 1 v Nevadě. Markowitz s Crowleym o této návštěvě informovali na oficiálním webu společnosti. Text obsahuje celou řadu informací o produktech značky a také o plánech pro blízkou budoucnost.

Celou skupinu provázel Martin Viecha, který v Tesle působí jako vedoucí oddělení pro vztahy s investory. Ten prozradil, že společnost má za cíl zahájit export modelu 3 do jiných zemí během příštího roku. A zároveň prozradil, že Tesla skutečně plánuje zahájit výrobu modelu Semi do roku 2020.

Tesla bude mít co dělat

Znamená to tedy, že Tesla se chce stále držet svého původního plánu a začít vyrábět model Semi buď ke konci roku 2019, nebo zahájit jeho výrobu hned na začátku roku 2020. Na první pohled se tento slib zdá nesplnitelný, ovšem model Semi sdílí několik komponent s Modelem 3, jako jsou pohonné jednotky, kliky dveří či obrazovky infotainmentu. I to je důvod, proč by průběh výroby mohl být o něco jednodušší než produkce menšího elektrického sedanu.

Tahač, který nemá obdoby

Semi se bude vyznačovat především silným výkonem díky čtveřici elektromotrů z Modelu 3. Ty mu umožní vyrazit z 0 na 100 za 5 sekund v případě, kdy nebude naložený. Navíc bude klasifikován jako nákladní vozidlo třídy 8, což mu umožní přepravovat maximální množství nákladu, které je na silnicích v USA povoleno. Bude také disponovat několika chytrými módy, mezi kterými bude například Convoy Mode, což umožní několika vozům Semi semknout se na silnici blíže k sobě a zvýšit tak svou aerodynamickou schopnost a tím snížit spotřebu. Díky informacím od některých testovacích řidičů víme, že Semi disponuje hned 26 různými kamerami, některé jeho části jsou tvořeny z uhlíkových vláken a budou i varianty které nabídnou prostor pro spánek řidiče.

Tesla momentálně dále testuje prototypy tahače po celých Spojených státech a uzavírá dohody na jejich prodej s velkými společnostmi. V nedávné době tak byly tyto vozy nabídnuty společnostem jako JB Hunt, UPS a RuanTransport Management Systems, které nabídku přijaly.

Nahoru