menuMENUHledat

Tesla Powerpack má v Austrálii dveře otevřené, nové zakázky se jen hrnou

05.01.2018 14:25 | Zdroj: Obrázek: www.tesla.com
Tesla Powerpack má v Austrálii dveře otevřené, nové zakázky se jen hrnou

Tesla našla v Austrálii mocné spojence pro rozjezd svého energetického byznysu – Francouze. Poté, co se jí podařilo zvládnout ve slíbeném termínu 100 dní gigantickou instalaci 100MW powerpackové stanice, která se stihla i osvědčit v praxi, přichází nová zakázka ze sousedního státu Victoria.

Jižní Austrálie dala Muskovi košem

Celá historka o Muskově působení v australské energetice začala u obnovitelných zdrojů energie. Ty se zejména v Jižní Austrálii zapojovaly takovým stylem, že došlo k úplné destabilizaci elektrorozvodné soustavy, která začala trpět pravidelnými a fatálními výpadky. Po létě 2016 (v Austrálii probíhá v naší zimě) se jihoaustralská vláda po mnohých výpadcích rozhodla vše okamžitě řešit. Muskovu nabídku řešení do 100 dní, nebo zdarma však odmítla. Místo toho si zvolila jako dodavatele Lyon Group Infrastructure.

Francouzi po Muskově nabídce okamžitě skočili

Jenže Lyon Group se s výstavbou začala zpožďovat, což vytvořilo příležitost pro francouzskou energetickou společnost Neoen. Ta se rozhodla spojit svoji novou větrnou farmu právě s Powerpacky od Tesly, a tak se Tesla nakonec ke svému kontraktu v Jižní Austrálii přece jen dostala. Dodávka sice byla menší, než kdyby pocházela přímo od jihoaustralské vlády, ale přesto se jedná o největší instalaci Powerpacků vůbec. Aby Musk zakázku dostal, musel však dodržet původně slíbených 100 dní na dodání. A to se mu nakonec povedlo, byť to možná ovlivnilo i dodávku baterií pro Model 3.

Musk má teď u Francouzů v Austrálii dveře otevřené

Netrvalo to ani měsíc od dodání a Tesla od Neoenu dostala další zakázku, tentokrát v západní části sousedního státu Victoria. Oproti jihoaustralské dodávce se sice bude jednat jen o „malou“ 20MW instalaci, nicméně Neoen bude zřejmě zdrojem kontraktů pro Teslu čím dál častěji.

Nové Powerpacky budou součástí právě budované 204MW větrné elektrárny Neoenu, určené k napájení gigantických skleníků na sousední farmě Nectar Farms. V součtu se jedná o zakázku za více než čtvrt miliardy dolarů.

Stane se Austrálie rájem pro Powerpacky?

Nerozvážné nadužívání obnovitelných zdrojů energie (OZE), na jejichž dodávky se nelze spolehnout, ani zdaleka není jen jihoaustralský problém. Ostatně stát Victoria už celých 20 MW od Neoenu vykoupil. Bude je moci používat k vykrývání výpadků OZE v případě, že samotná farma energii z Powerpacků nespotřebuje. Podobně razantní nasazení OZE se však týká i dalších australských států. Produkce OZE je běžně zálohována tepelnými elektrárnami. Těm však trvá řádově desítky minut, než jsou schopny skokově navýšit svůj výkon, třeba když se zatáhne obloha nebo přestane foukat vítr. To pak přirozeně způsobuje výpadky, které už není jak jinak vykrýt než z gigantických akumulátorových polí. A to je právě ona příležitost pro Teslu. Ta přitom v této branži nemá zatím moc konkurentů. Muskovu cestu na Mars by tak záhy mohly „sponzorovat“ místo NASA spíše jednotlivé australské státy.

Nahoru