menuMENUHledat

Tesla v praxi IX: Z Norska do Říma za 3 dny

16.09.2015 08:25 | Autor: BP | Zdroj: teslamotors.com
Tesla v praxi IX: Z Norska do Říma za 3 dny

Rozhodli jsme se otestovat v praxi to, co Elon Musk sliboval ve svých interview. Dojet s Tesla Model S z Norska až do Říma.

Jak jsme přišli k Tesle

Poprvé jsme začali zvažovat, jestli koupit elektromobil Tesla Model S v Trondheimu v červenci 2013. Zanedlouho poté jsem slyšel Elona Muska v nějakém rozhovoru říkat, že bude možné dojet z Norska až do Říma bez zbytečných starostí o nabíjení, a to v blízké budoucnosti. Tahle informace byla vlastně poslední, co jsem potřeboval, abych se rozhoupal. A tak jsem objednal Model S.

Během pátrání po novém voze jsme zvažovali BMW nebo Mercedes a při testovacích jízdách jsme vyzkoušeli spoustu jejich modelů. Když jsme se zmínili prodejcům, že zvažujeme koupi nové Tesly, okamžitě nás začali odrazovat, že to auto ještě není ozkoušené, spolehlivé a nová technologie baterií nemusí fungovat. I tak jsme si trvali na svém a rezervaci nestáhli.

Rozhodující okamžik

Letos jsme konečně uskutečnili náš první výlet do Říma o letních prázdninách. No, každému je asi jasné, že Model S 85 bude mít v našem příběhu zásadní roli.

Navigační systém Tesla navrhnul několik různých tras z našeho rodného města Haugesund – z Norska přes střed Evropy až do Severní Itálie. Popojíždění po Norsku nebyla žádná katastrofa, ale dolů do Říma se to zdálo jako mnohem větší výzva. Museli jsme se spolehnout na Superchargery Tesla.

Po mnoha pátráních, recenzích a ověřování mapy dobíjecích míst a uživatelských zkušeností, jsme konečně objevili odkaz na Supercharger v Arrezu, směrem na jih od Firenze. Předtím měla tato lokalita statut: „Arezzo – přijde brzy“. Dobíjecí stanice dostala zelenou a její provoz se vykazoval jako plnohodnotný. Vzrušující novinka představovala přesně ten zlom, který jsme potřebovali.

Článek pokračuje na další straně.

Galerie k článku

rome_4rome_3rome_2rome_1
Nahoru