menuMENUHledat

Tesla vybere od investorů 1,15 miliardy dolarů, na rozjezd Modelu 3

17.03.2017 12:58 | Zdroj: Obrázek: teslarati.com
Tesla vybere od investorů 1,15 miliardy dolarů, na rozjezd Modelu 3

To, že bude Tesla hledat dodatečné zdroje financování, aby mohla škálovat svoji výrobu Modelu 3 – zejména výstavbou Gigafactory 2 v Evropě – se už nějakou dobu na trhu vědělo. Teď je jasné, kolik to bude peněz a jak je chce Elon Musk získat. Tyto peníze mají Tesle pomoci vyrábět půl milionu aut ročně.

Dluhopisy, akcie, peníze od Muska

Ve svém oznámení pro investory, které Tesla vydala 15. března, po uzavření burzy, je přesně rozepsáno, kdo se má oněch 1,15 miliardy dolarů vzít. A pro spoustu lidí to může být překvapivé, protože Tesla se rozhodla „rozdávat“ majetkové podíly neboli akcie.

Čtvrt miliardy v akciích

Prvních 250 milionů dolarů má firma vzít v kmenových akciích, které nově upíše. Podíly stávajících akcionářů se tím mírně „rozředí“. Ti, kterým budou kmenové akcie upsány, získají 30 denní opci na nákup dalších 15 % kmenových akcií za stejnou cenu. Firma tím může získat až dalších 37,5 milionu dolarů. Nakupovat bude i Elon Musk. Do firmy ze svého „nalije“ 25 milionů dolarů, téměř 630 milionů korun. 

Tři čtvrtě miliardy v přednostních konvertibilních směnkách

Konvertibilní směnka je zvláštní druh dlouhopisu. Jedná se o směnku, tedy příslib toho, že směnečník, tedy ten, kdo směnku vydal (v tomto případě Tesla), v budoucnu zaplatí držiteli směnky příslušnou částku. Ono slovo konvertibilní znamená, že držitel směnky si místo peněz může nechat hodnotu směnky „vyplatit“ v podílu na společnosti, tedy v akciích. Že tedy dojde ke konverzi dluhopisu ve vlastní kapitál. Je jen na držiteli směnky, kdy své právo uplatní. Tesla chce prodat konvertibilní směnky za celkem 750 milionů dolarů s tím, že i jejich držitelé obdrží opci na dalších dokup ve výši 15 % hodnoty směnky. To představuje dalších až 112,5 milionu dolarů.

Ďábelská ztráta a 7 miliardové tržby

Tesla od června 2010, kdy vstoupila na burzu, do této chvíle vybrala od investorů přibližně 6 miliard dolarů. V srpnu 2015 se jí v jediném kole podařilo vybrat 1,46 miliardy, díky akciím. 1,15 miliardy tak není přehnaným cílem. V roce 2016 Tesla utržila 7 miliard dolarů, přičemž prodělala 666 milionů. V době, kdy je neustále ve ztrátě tak prosí investory o další peníze. Kdyby se jí ovšem skutečně v roce 2018 podařilo vyprodukovat (a prodat) půl milionu aut, snadno by se z té ztráty dostala. Loňská produkce přitom dosáhla „pouhých“ 84 000 vozů.

Nahoru