menuMENUHledat

To nejzajímavější ze schůze akcionářů společnosti Tesla

07.06.2018 08:10 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com, electrek.co, engadget.com, twitter.com
To nejzajímavější ze schůze akcionářů společnosti Tesla

Včerejší schůze akcionářů společnosti Tesla přinesla celou řadu velmi zajímavých informací, které se týkají jak samotného vedení, tak hlavně dvou nových modelů této společnosti.


Musk zůstává u kormidla

Jak jsme vás v minulých dnech informovali, jeden z držitelů akcií společnosti navrhnul, aby byl Elon Musk sesazen z postu předsedy představenstva. Investoři se však rozhodli udržet hlavní postavu společnosti na jeho pozici a to počtem hlasů, který výrazně převyšoval nadpoloviční většinu. Elon Musk tak má v současné době svou pozici ve společnosti upevněnou a může se soustředit na další plnění plánů.

Ty se momentálně točí kolem Modelu 3, jehož prodeje se začínají rozbíhat na plné obrátky a Tesla by se již konečně mohla dostat do plusových čísel ve svých statistikách. Model 3 momentálně představuje nejprodávanější luxusní sedan střední třídy ve Spojených státech a lze předpokládat, že se stále se zvyšující produkcí bude svou pozici jen upevňovat.

Roadster a mód SpaceX

Každý, kdo se přišel na schůzi pořádanou v Muzeu historie počítačů v Mountain View v Kalifornii podívat, si mohl před vchodem do budovy prohlédnout bílý Roadster druhé generace. Tento automobil byl představen v loňském roce a jak to tak vypadá, tehdejší představená verze byla pouze základem.

Elon Musk se již dříve na adresu vozu vyjádřil slovy, že bude naprosto bláznivý a to i díky speciálnímu balíčku, který posune vůz na zcela nový level. Poté přidal poznámku, že raketové technologie použité ve voze mu budou otevírat zcela nové možnosti.

Not saying the next gen Roadster special upgrade package *will* definitely enable it to fly short hops, but maybe …

Certainly possible. Just a question of safety. Rocket tech applied to a car opens up revolutionary possibilities.

— Elon Musk (@elonmusk) 19. listopadu 2017

Automobil by měl být údajně nabízen s balíčkem pojmenovaným SpaceX, díky kterému by měl všem ostatním supersportům utéct na hony daleko. Jeho maximální rychlost by měla dosahovat 400 kilometrů v hodině a zrychlení vozu z 0 na 100 zvládne za 1,9 sekundy. Kapacita baterie poskytne na plné nabití 200 kWh, což vozu umožní dojet až tisíc kilometrů na jediné nabití.

Znamená to, že svou konkurenci bude muset hledat pouze mezi takovými vozy, jako je Koenigsegg Agera R nebo Bugatti Chiron. Oproti nim však bude mít jednu obrovskou výhodu, kterou bude jeho cena. Zatímco dva jmenované hypersporty jsou nabízeny v cenách kolo 2,1 a 2,8 milionu dolarů, odhadovaná suma za Roadster se pohybuje v rozmezí od 200 do 250 tisíc dolarů. Podle předběžných odhadů bude výroba tohoto vozu zahájen v roce 2020.

Model Y

A do třetice se podíváme na Model Y, jehož další obrázek Tesla na schůzi zveřejnila. O modelu toho prozatím moc nevíme, kromě toho faktu, že by se mělo jednat o crossover vycházející z Modelu 3. Musk již předtím oznámil, že bude mít Falcon Wings, stejně jako Model X. Zdali tomu tak skutečně je, však není z náčrtu patrné. Vidíme jen velice zkosené přední sklo, což je však u podobných skic poměrně běžné.

Zajímavostí na voze je to, že v něm nebude použita žádná kůže a dokonce ani na volantu, což vyvolalo řadu spekulací o tom, zda model vůbec volant bude mít. Dozvědět bychom se to měli v příštích 3-6 měsících, kdy Tesla model odhalí a zahájí kapitálové investice do jeho programu.

Nahoru