menuMENUHledat

Cena Falcon 9 klesne na půlku díky opětovnému použití

10.04.2017 09:50 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Cena Falcon 9 klesne na půlku díky opětovnému použití

SpaceX se podařilo opětovně vzlétnout a přistát s prvním stupněm rakety Falcon 9. Náklady zařízení tak klesly na méně než polovinu oproti nové raketě.


Prezidentka a COO (provozní ředitelka) společnosti SpaceX, Gwynne Shotwell, uvedla na 33. Vesmírném sympoziu, že náklady rakety Falcon 9 se dostaly na méně než polovinu. Jak je to možné? V březnu totiž SpaceX překonala historický milník: nejen, že dokáže s raketou přistát zpět na Zemi, což se dlouho nikomu nedařilo. Raketa Falcon 9 ale navíc už byla jednou použitá, tedy ta, která se vrátila na Zem, odstartovala podruhé.

První stupeň většinou tvoří náklady asi ze 75-80 %

Pro nezasvěcené to nemusí být nic překvapivého. Proč by se rakety neměly používat víckrát? Fanoušci vesmírných letů ale ví, že ač raketa stojí stovky milionů dolarů, doteď byla konstruována na jedno použití. A to se SpaceX podařilo zlomit.

Raketa Falcon 9 podruhé odstartovala 31. března 2017, její první stupeň se ale dokázal vrátit zpátky.

První stupeň většinou tvoří náklady asi ze 75-80 %. Pro SpaceX je obnovitelné použití rakety prioritou číslo jedna. Kromě toho, že dojde k ušetření obrovského množství peněz, vynese je to na pomyslném žebříčku konkurence na špici a frekvence letů rapidně vzroste. Shotwell dále dodává:

„Těšíme se na opětovné používání. Ale nebudeme mu opravdu věřit, dokud nebudeme schopni dosáhnout podobné frekvence, jakou se znovu používají letadla. Máme jasnou výzvu: opětovně letět s raketou za 24 hodin. To pro nás bude znamenat opravdovou znovu-využitelnost.”

Musk by chtěl znovu používat i kryt rakety Falcon 9

Opětovné používání samozřejmě nevyjde společnost levně. Musk odhaduje, že doteď SpaceX investovala asi miliardu dolarů, aby v tomto ohledu uspěla. Kromě prvního stupně rakety by SpaceX chtěla obnovit také kryt rakety. Vstupní náklady tohoto kusu jsou asi 6 milionů dolarů. Musk problém dále vysvětluje:

„V jednu chvíli jsme debatovali o tom, jestli má smysl kryt zachraňovat nebo ne. Představte si, že na letící paletě je 6 milionů dolarů. A ty se zanedlouho rozbijí uprostřed oceánu. Zkusili byste je zachránit? Ano, jasně, že zkusili.“

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru