menuMENUHledat

Za náhlým propadem akcií Tesly nemusí stát jen ostré výroky Elona Muska

20.07.2018 13:55 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co, twitter.com, tipranks.com
Za náhlým propadem akcií Tesly nemusí stát jen ostré výroky Elona Muska

Akcie společnosti Tesla zaznamenaly v několika posledních dnech prudký pokles. Vina je svalována na ostré výroky Elona Muska proti jednomu ze záchranářů chlapců uvězněných v thajské jeskyni, kterého obvinil z pedofilie. Podle některých analytiků však problém spočívá trochu jinde.


Záchranná akce s dohrou

Celý incident s obviněním z pedofilie se odehrál minulý týden, kdy vrcholily záchranné akce chlapců uvězněných v zaplavené thajské jeskyni. Do záchranných akcí se chtěl vložit i Elon Musk, který začal vyvíjet speciální záchranné vaky a také miniponorku.

Právě miniponorka se stala hlavním bodem roztržky mezi Muskem a Britem Vernem Unsworthem, který se na záchranných akcích thajských chlapců přímo podílel a který se o miniponorce vyjádřil pouze jako o reklamním tahu Muska a jeho společností. Podle serveru CNN se měl dokonce na dresu ponorky vyjádřit slovy: „Může si jí strčit tam, kde to bolí.“ a „Není absolutně žádná šance, že by to fungovalo.“

Muska samozřejmě takto ostrá slova nenechala chladným a v jednom ze svých twitterových příspěvků označil Unswortha za pedofila. Tento příspěvek však byl později smazán a poté, co začal Unsworth vyhrožovat právními kroky, se mu Musk i oficiálně omluvil a dodal, že jednal v afektu: „Jeho činy proti mně neospravedlňují mé činy vůči němu, omlouvám se.“

Nonetheless, his actions against me do not justify my actions against him, and for that I apologize to Mr. Unsworth and to the companies I represent as leader. The fault is mine and mine alone.

— Elon Musk (@elonmusk) 18. července 2018

Strmý pád

Před samotnou omluvou však došlo k velmi výraznému propadu ceny akcií společnosti Tesla a to o více jak 3,5%. Tržní ceně automobilky tak nešťastný Muskův výrok uštědřil ránu v hodnotě dvou miliard dolarů.

Někteří analytici, jako Rajvindra Gill, však přišli s tvrzením, že za takto prudkým poklesem nestojí ostrá slova Elona Muska, ale problémy s prodeji Modelu 3. Podle nich Tesla plánuje snižovat prodejní cenu tohoto vozu v reakci na storna objednávek, jejichž počet by se měl zvyšovat.

Důvodů proč zákazníci své objednávky na Model 3 stornují, je hned několik. V první řadě se jedná o dlouhé čekací lhůty, a pak také o nedostupnost některých verzí tohoto vozu. Čekací doba se podle analytiků u tohoto modelu pohybuje okolo 4 až 12 měsíců a základní model za 35 tisíc dolarů nebude k dispozici až do poloviny příštího roku. Po jeho objednávce by pak zájemci museli na svůj vůz čekat až do roku 2020.

Tito analytici zároveň odhadují, že struktura společnosti je neudržitelná a to i navzdory tvrzením společnosti, že v druhé polovině roku bude zisková.

Skutečně za to mohou storna?

Podíváme-li se na vývoj ceny akcií, pak zjistíme, že jejich hodnota šla po nešťastném Muskovu výroku směrem dolů, ale krátce po omluvě se opět vyšplhala na svou původní hodnotu. Je tedy více pravděpodobnější, že ceny akcií reagovaly na onen Muskův výrok, než na zvyšující se počet storno objednávek.

Navíc Tesla hlásí, že počet objednávek se zvyšuje, nikoliv snižuje a i čekací doby, které analytici uvádí, nejsou tak černé. Čekací doba se dle Tesly pohybuje okolo 1 až 4 měsíců pro dostupné konfigurace a 6 až 9 měsíců pro základní verzi za 35 tisíc dolarů. Tesla tak veškerá tvrzení analytiků striktně odmítá.

Nahoru