menuMENUHledat

Baterie do elektromobilů jsou levnější, než se předpokládalo

08.04.2015 16:14 | Zdroj: carbonbrief.org
Baterie do elektromobilů jsou levnější, než se předpokládalo

Cena baterií do elektromobilů klesá tak rychle, že už je nejspíš nižší, než se od ní očekávalo pro rok 2020. Vypovídá o tom studie zveřejněná v časopise Nature Climate Change.

Nové výzkumy: 85 různých posudků

Elektromobily jsou dražší než auta se spalovacím motorem hlavně kvůli bateriím. V roce 2013 Mezinárodní energetická agentura odhadovala, že ceny obou typů vozů se vyrovnají v roce 2020, přičemž baterie by podle ní měly stát asi 300 $/kWh. Leadeři v produkci elektromobilů ale, jak se zdá, vyráběli levnější baterie už loni.

Nový výzkum ukazuje, že čísla jsou 2–4 x nižší, než se ještě nedávno usuzovalo. Je založený na odhadech 85 posudků, zprávách agentur, konzultačních a průmyslových zpráv, ekonomického zpravodajství (odhady zástupců průmyslových odvětví a expertů) a samotných předních výrobců elektromobilů.

Pokles pořizovaích nákladů Tesly

Zatímco v roce 2007 byste za 1 kWh zaplatili v průměru 1.000 $, vloni už by to bylo jen 410 $, to znamená roční pokles o 14 %. A cena má klesat i dál – nejoptimističtější odhady mluví o 230 $/kWh v období 2017–18. Aby mohly elektromobily skutečně konkurovat, musela by cena baterie, podle údajů v tuto chvíli platných pro USA, klesnout pod 250 $. Očekávaný 30% pokles pořizovacích nákladů v případě Tesly – díky Gigatovárně – reprezentuje právě tento trend.

Příchod okamžiku, kdy budou elektromobily levnější než klasické automobily, ovlivní samozřejmě i cena elektřiny, daně a ceny na benzínkách. A musíme také podotknout, že jde stále pouze o odhady, nikoli o fakta. Na druhou stranu jsme to my, lidé, kdo určuje hodnotu věcí na našem trhu…

Nahoru