menuMENUHledat

Bude Tesla Model 3 nabíjet u Superchargerů zdarma?

29.03.2016 15:30 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Bude Tesla Model 3 nabíjet u Superchargerů zdarma?

Když šel v roce 2012 do prodeje Model S, dalo se vybavení k nabíjení u Superchargerů dokoupit za 2 tisíce dolarů (cca 48 tisíc Kč). Od té doby společnost zahrnula příplatek do celkové ceny a každý nový Model S i Model X tak může u rychlodobíječek nabíjet kdykoliv. Otázkou je: bude Tesla Model 3 moct také dobíjet u Superchargerů?

Sleva z celkové ceny?

Na fóru Tesla se objevily dvě základní teorie. Jedna říká, že by Model 3 měl mít standardní možnost nabíjet u Superchargerů. Padl ale návrh, že by majitelé mohli dostat slevu z celkové částky, pokud o tuto vychytávku nebudou mít zájem. (Oficiální cena Modelu 3 by měla být 35 tisíc dolarů/ 840 tisíc Kč).

Mít přístup k Superchargeru je základní vymoženost, kterou má Tesla pomalu ve firemní filosofii.

„Každý majitel Tesly může jezdit zdarma – po celý život.“

Druhá skupina diskutujících tvrdí, že přístup k Superchargeru bude u Modelu 3 volitelná, extra placená vychytávka. Někteří dokonce vyvíjejí teorie, že Tesla vypracuje finanční plán odstupňovaný podle používání dobíjecí sítě.

No, zeptejte se jakéhokoliv stávajícího majitele Tesla na Superchargery a pravděpodobně vám řekne, že jde o nejlepší vychytávku, co zná. (Pokud to není šťastlivec vlastnící Model X a nezkoušel zmáčknout Bio-weapon tlačítko)

Získané peníze z poplatků by Tesla mohla použít na budování sítě Superchargerů

Po silnicích už jezdí stovky tisíc elektromobilů Tesla a síť Superchargerů se neustále rozšiřuje. Roste ale i sekundární síť dobíjecích míst “Destination Charging”, o klasických nabíječkách nemluvě. Neplacené a rychlé dobíjení u Superchargerů je ale přece jenom bezkonkurenční.

Na druhou stranu, spekulujme o tom, že by Tesla zpoplatnila možnost dobíjení Modelu 3 u Superchargerů třeba částkou 2 tisíce dolarů (asi 48 tisíc Kč). Momentálně společnost očekává asi 100 tisíc rezervací Modelu 3. Pokud by všechny elektromobily měly disponovat dobíjením u Superchargerů, vydělá Tesla 200 milionů dolarů (cca 4,8 miliardy Kč), které by mohla použít na další rozšíření globální dobíjecí sítě.

Model 3 bude představen za 2 dny, 31. března. Nemůžeme se dočkat.

 

Nahoru