menuMENUHledat

Elon Musk chce kopat tunely, aby omezil provoz na silnicích

20.12.2016 09:02 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Elon Musk chce kopat tunely, aby omezil provoz na silnicích

Elon Musk má za sebou mnoho excelentních nápadů. Vedení Tesla Motors posunulo společnost na výslunní, vize domácího skladování energie do vlastních baterií pravděpodobně změní životní styl, myšlenka posílat peníze po internetu přišla v 90. letech každému naprosto šílená. A vida, kde je PayPal teď. Takhle bychom mohli pokračovat přes kolonizaci Marsu, po solární střechu až k Hyperloopu. Na demonstraci Muskových nekonečných nápadů to nejspíš stačí. Není se tedy čemu divit, když Twitteru oznámil další ze svých originálních vizí. Na druhou stranu, nejnovější myšlenka už je vážně trochu přes čáru… O co šlo?

Omezení provozu kopáním tunelů

Elon tweetoval, že přemýšlí o tom, jak pomoct eliminaci provozu v USA. Podle něj je řešení jasné: tunely. Aby se tak stalo, hodlá navrhnout stroj, který kopání zefektivní. Něco jako obrovskou tunelovací mašinu. (Šílené? Ještě ne dost.)

Traffic is driving me nuts. Am going to build a tunnel boring machine and just start digging...

— Elon Musk (@elonmusk) 17. prosince 2016

Fanoušci na Twitteru začali nápad oslavovat a strhla se celá lavina ideí, jak eliminovat provoz. Vesmírné cestování, teleportace, raketové obleky: příval neměl konce. Cestování ve vesmíru je sice Muskova parketa (zvlášť když připočteme nový kontrakt pro SpaceX od NASA nebo cenu za inovace ve vesmírné oblasti), ale tunelování? Vážně?

Chystá se Musk vrhnout do nového průmyslu?

Aby nebylo pochyb, Musk ještě davy uklidnil, že šlo o vážný návrh, ne jen o rozmařilost z nečinnosti.

I am actually going to do this

— Elon Musk (@elonmusk) 17. prosince 2016

Podobný nástroj samozřejmě už existuje. Jedná se o TBM (tunnel boring machine), který je součástí vybavení ke kopání tunelů. Laicky se někdy nazývá krtek, za pomoci razících štítů dokáže vyhloubit tunel až o průměru téměř 20 metrů.

Chystá se Musk vstoupit do nového průmyslového odvětví? Nebo šlo jen o zpestření sobotního odpoledne?

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru