menuMENUHledat

Elon Musk chce na Marsu vybudovat milionovou metropoli

29.09.2016 10:56 | Zdroj: www.cnet.com
Elon Musk chce na Marsu vybudovat milionovou metropoli

Elon Musk představil svůj zatím asi nejambicióznější plán vůbec – vybudovat milionové město na Marsu. A s prvním kroky vedoucími k osídlení Marsu chce začít už do deseti let. Cílem je vybudovat soběstačné město na Marsu v horizontu 40 až 100 let. Pomoci mu k tomu mají rakety Falcon. Jaký je tedy aktuální plán Space X?

Falcon jako základ

Teď už je asi jasné, proč Space X věnuje tak obrovské úsilí na vývoj raket Falcon. Elon Musk to odhalil ve své úterní přednášce na mezinárodním astronautickém kongresu v Guadalajaře. Rakety Falcon mají být schopny po vynesení zátěže na orbitu Země opět bezpečně přistát a být znovu použitelné. To nejenže výrazně zlevní dopravu nákladů na orbitu Země, ale také ji to výrazně zrychlí, což je naprosto klíčové pro Muskovu misi na Mars!

Pro vybudování milionového města na Marsu bude potřeba podle Muska odhadem 1 000 vesmírných lodí, které mají podniknout na 10 000 zpátečních letů. Rakety Falcon je mají nejprve dopravit na orbitu Země, kde lodě dotankují palivo a další zásoby ze speciálních tankerů. Ty se pro dotankování na jeden let, který má trvat 26 měsíců, budou muset na Zemi vrátit 3 až 5x. Opět s využitím Falconů.

Vesmírné lodě na více použití

Také vesmírné lodě (de facto „špičky“ na raketách Falcon), které budou dopravovat lidi na Mars, mají být na více použití. Space X nyní pracuje na výběru vhodného paliva, které by šlo jednoduchým způsobem vyrábět přímo na Marsu z tamní atmosféry. Důležité je, aby tato tisícovka lodí dokázala „pendlovat“ mezi Marsem a Zemí.

Elon Musk chce totiž snížit cenu za „lístek“ na Mars ze současných 10 miliard dolarů za osobu (imaginární cena, kolik by zřejmě stálo tam člověka dopravit) na přibližně 80 až 100 000 dolarů. Bydlet na Marsu by tak mohlo být podobně drahé jako koupit si byt v Praze.

 

Mise na Mars může těžit i ze zkušeností Gigafactory

Na krátké vizualizaci, kterou Musk představil během své přednášky, můžeme vidět, že vesmírná loď bude používat rozměrné solární panely. Musk uvádí, že i při vysazení několika motorů bude schopna dál doletět svou trasu Mars – Země. 

Vizualizace přitom prozrazuje i něco, co během Muskova vystoupení nezaznělo. Je třeba totiž mít na paměti, co Musk o této vizualizaci říká – to není jen nějaká animace, je to vizualizace z CADu, z reálných technických výkresů. Solární panely na vesmírné lodi na videu jsou přitom tak rozměrné, že je možné, že Musk chce z lodi aspoň částečně udělat solární plachetnici, neboli využít proudu fotonů, který putuje vesmírem z povrchu Slunce k fyzickému posunu lodi směrem k Marsu.

Druhé vysvětlení, které se s tím prvním nevylučuje, také naznačuje, že vesmírná loď by mohla používat Tesla Powerpacky. Budování Tesla Gigafactory přitom může Muskovi pomoci ve dvou oblastech – jednak se zmíněnými Powerpacky z pokročilých Li-ion akumulátorů a jednak s vývojem co nejefektivnějších fotovoltaických panelů.

Gigafactory jich totiž na svou střechu potřebuje tolik, že je pravděpodobné, že se nebude jednat jen o nějakou běžnou sériovou výrobu. Navíc Tesla se o vývoj fotovoltaiky s co nejvyšší účinností zajímá i kvůli svým nabíjecím stanicím.

 

 

 

Nahoru