menuMENUHledat

Elon Musk se staví proti zabijáckým robotům

04.08.2015 15:09 | Zdroj: dsl.sk, theguardian.com
Elon Musk se staví proti zabijáckým robotům

Otevřený dopis organizace Future of Life Institute adresovaný OSN podepsalo více než tisíc expertů, kteří protestují proti útočným autonomním zbraním řízeným umělou inteligencí. Zbraně, které si sami dokáží vybrat cíl a zaútočit na něj bez přímého zapojení člověka, jsou zatím ve fázi vývoje. Vzhledem současnému pokroku v technologiích umělé inteligence by mohly být na světě do několika let.

Dostupnost by mohla být nebezpečně snadná

V dopise se píše: „Technologie umělé inteligence již došla do bodu, kdy už nasazení autonomních zbraní není otázkou několika desetiletí, ale let. V sázce je hodně – autonomní zbraně by se po střelném prachu a jaderných zbraních staly třetí válečnou revolucí.“

Mezi tyto samostatné zbraně se řadí například ozbrojený helikoptérový dron, který je schopný sám vyhledat a rozlišit lidi podle předem definovaných kritérií. Experti z oblasti umělé inteligence a robotiky a známé osobnosti, mezi nimi například Elon Musk nebo Stephen Hawking, kteří dlouhodobě upozorňují na rizika umělé inteligence, se obávají především toho, že by autonomní zbraně na rozdíl od těch nukleárních mohly být dostupné v podstatě komukoliv.

Rychle by se dostaly na černý trh a mohly být celkem efektivně zneužity atentátníky a teroristy. Rasové útoky či likvidace libovolné části populace by se velmi usnadnily, což by pro lidstvo znamenalo obrovské problémy.

„Výsledek je zcela zřejmý – autonomní zbraně se stanou Kalašnikovy zítřka,“ upozorňují experti ve svém dopise.

Riziko zneužití je vysoké

Musk a Hawking už dříve varovali, že umělá inteligence je naší největší existenční hrozbou a její rozvoj by mohl znamenat konec lidské rasy.

I když se vyvíjejí s cílem eliminovat počet nevinných obětí, riziko jejich zneužití je podle expertů více než pravděpodobné. Vyzbrojování autonomními zbraněmi řízenými umělou inteligencí radikálně odmítají, nepovažují to za prospěšné lidstvu (spíš naopak) a ve svém otevřeném dopisu žádají jejich absolutní zákaz.

Nahoru