menuMENUHledat

„Hnusným“ střešním panelům odzvonilo, Tesla představila designový skvost!

11.04.2017 07:00 | Zdroj: Obrázek: electrek.co
„Hnusným“ střešním panelům odzvonilo, Tesla představila designový skvost!

Když dceřiná firma Tesly – SolarCity – představila fotovoltaickou střechu, Elon Musk jasně deklaroval, že to není jediná forma fotovoltaických panelů pro střechy, kterou hodlá nabízet. Ve stínu revoluční technologické novinky však tahle zpráva poněkud zapadla. Teď se však Tesla připomněla! Na trh uvádí designové Solární panely, co vyvinula spolu s Panasonicem!

Střešní tašky nejsou pro každého

Důvodů, proč se Tesla rozhodla zapracovat na designových střešních fotovoltaických panelech je hned několik. Střešní krytina má běžně životnost několika desítek let. Když si někdo pořídil střešní tašky před pár lety, nebude je přeci vyhazovat jen kvůli tomu, aby si pořídil ty nové od SolarCity. Navíc, ne na každou střechu se střešní tašky hodí. U funkcionalistických vil byste si střešních tašek moc neužili. A proto jsou tu novéSolární panely“. Tentokrát přímo pod značkou Tesla.

Made by Panasonic, Exclusive for Tesla

Tesla sama o sobě nemá k dispozici technologii pro výrobu fotovoltaiky. Proto se spojila s Panasonicem, se kterým si velice dobře rozumí i při výrobě akumulátorů. Tentokrát ve své továrně v Buffalu, které se přezdívá Gigafactory 2. Kolem spolupráce Panasonicu, Tesly a SolarCity bylo v minulosti trochu nepřehledno. Jsou to vlastně dvě továrny v jedné. V jedné vyrábí Panasonic fotovoltaické články, které si pak buď montuje do svých vlastních panelů pod značkou Panasonic, anebo je předá do druhé části továrny, kde jsou montovány do střešních tašek a panelů SolarCity a Silevo (dceřinka SolarCity), nebo nově právě do „Solárních panelů“ značky Tesla.

Současné designové Solární panely Tesla tak sice mají techniku od Panasonicu, ale nikdo jiný, než Tesla je nikdy nabízet nebude. Ani sám Panasonic pod svojí vlastní značkou je nebude nabízet. Spekulace však ukazují, že Solární panely Tesla by měly mít pod povrchem standardní 325 Wattové panely Panasonic s 25 letou zárukou. Dramatický rozdíl ve vzhledu má však na svědomí Zep Solar, firma, kterou SolarCity koupilo už v říjnu 2013.

Prodáváno Teslou, vyvinuto v Zep Solar

Za fenomenálním designem nových Solárních panelů Tesla stojí Daniel Flanigan, spoluzakladatel Zep Solar a nyní Senior Director pro design solárních systémů v Tesle. Ten vymyslel bezkolejnicový systém úchytu, který zkracuje instalaci panelů na střechu o rovnou polovinu, a stojí dost pravděpodobně i za současným kompaktním vzhledem i integrovaným čelním lemem, který jednak umožňuje skrýt veškeré instalační materiály a kabeláž a jednak činí celý panel prostě „hezčí“ na pohled.

Solární panely podpoří byznys s Powerwally

Jedním z důvodů, proč jsou Solární panely nakonec pod značkou Tesla a ne SolarCity bude pravděpodobně Powerwall. Elon Musk už delší dobu pracuje na koncepci energeticky soběstačných budov, kde razí právě kombinaci fotovoltaiky, která přes den vyrábí energii do zásoby, a Powerwallu, který energii dodává přes noc, nebo když je zataženo. Teď, když Tesla pod svojí hlavičkou dodává obojí, se můžeme jen začít vsázet, kdy přijdou na přetřes zvýhodněné balíčky. Kapacita Powerwallů se přitom rychle zvyšuje. Mezigenerační změna u Powerwallu přinesla více než 100 % nárůst kapacity a 45 % pokles ceny. To bylo přitom již loni v listopadu, dříve než Tesla spustila produkci nových li-ion článků 2170. Ještě letos bychom se tak mohli snadno dočkat Powerwallu 3, který by mohl přinést další zásadní evoluci!

Nahoru