menuMENUHledat

Když člověk a robot spolupracují v perfektní harmonii. Tak vypadá továrna společnosti Tesla

22.08.2018 10:03 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com
Když člověk a robot spolupracují v perfektní harmonii. Tak vypadá továrna společnosti Tesla

Když v roce 2016 mluvil Elon Musk o továrně ve Fremontu, popsal jí jako stroj, který bude vyrábět další stroje. Do jaké míry se Muskova předzvěst naplnila?


Mimozemská bitevní loď Tesly

Když se Tesla pustila do stavby své výrobní továrny ve Fremontu, dala celému projektu kódové označení „Alien Dreadnought“. Kdo je milovníkem sci-fi filmů a počítačových her tak ví, že takto jsou označovány masivní mimozemské bitevní lodě. A přesně takový masivní stroj s obrovskou efektivitou chtěla vybudovat i Tesla. Musk tehdy prohlásil že Dreadnought by mohl být kompletní v roce 2018, kdy továrna začne produkovat Model 3 v masovém měříku.

Jak se ovšem časem ukázalo, postavit zařízení které si vzala Tesla do hlavy, nebylo vůbec jednoduché. Výrobní linka musela být často odstavována, modernizována a Musk pro ní dokonce nechal zhotovit speciální části až v Evropě, které pak byly letecky dopravovány do Fremontu. Navíc se ukázalo, že stroj není všemocný a na některé práce se lidské ruce hodí mnohem lépe.

Prohlídka od samotného Muska

O tom, jak si Muskův Dreadnought stojí v současné době, se měl možnost na vlastní oči přesvědčit youtuber Marques Brownlee, známý také jako MKBHD. O jeho rozhovoru s Muskem jsme vás již informovali a právě po něm vzal Musk Marquese na prohlídku továrnou, která se zaměřovala především na výrobu Modelu S a Modelu X. Musk se během prohlídky věnoval hned několika důležitým aspektům, včetně toho, jak jsou výrobní roboti naprogramováni a jak jsou jejich operace harmonizovány s lidskou prací. Zároveň prozradil svou slabost pro „hloupé“ roboty, které je velmi jednoduché naprogramovat a jejich práce je v podstatě bez chyb.

Celá prohlídka byla poměrně krátká, protože Musk musel youtubera opustit, aby se účastnil jiné schůzky. Jak ovšem sám Marques podotkl, celé setkání bylo důkazem toho, čím si nebyl nikdo v poslední době příliš jistý. Musk se totiž ukázal být stále tím zábavným a optimistickým chlapíkem, který je pořád nadšený z toho, jak jeho továrna funguje. Během prohlídky si neodpustil ani několik vtipů, například když popisoval některé z robotů, kteří jsou pojmenováni podle postav z X-Men Universe.

Unavený, ale rozhodně ne zlomený!

Musk tak možná při poskytování interview a během prohlídky vypadal jako unavený ředitel, který do vedení své společnosti vkládá maximum, ovšem stále z něj bylo cítit to bezbřehé nadšení z toho, co dělá. Právě o jeho psychickém i fyzickém stavu se v poslední době hodně mluvilo, zejména poté, co poskytl otevřený rozhovor pro New York Times, kde uvedl, že poslední období patřilo k nejnáročnějším v jeho životě.

Rozhovor dokázal, že Musk je možná přepracovaný a k smrti unavený, ovšem rozhodně ne zlomený. Stále tlačí na pilu, jak jen to jde, snaží se dávat do všeho maximum a je v sobě schopný najít ještě tolik energie, aby dokázal i vtipkovat a být tím starým dobrým Elonem, jak jej máme všichni rádi.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru