menuMENUHledat

Musk má zálusk na Mars

18.09.2015 08:55 | Zdroj: osel.cz, zdroj fotografie: vox.com
Musk má zálusk na Mars

Elon Musk, živoucí Tony Stark, chce osídlit Mars. A dokonce ví, jak na to. Způsob, jakým by toho chtěl dosáhnout, z něj ale spíš než superhrdinu podle mnohých dělá superpadoucha.

Jak žít na Marsu? Musk má dvě řešení

Aby mohli lidé na Marsu trvale žít, je třeba změnit jeho teplotu a atmosféru. To je podle Muska možné dvěma způsoby. Buď dlouhodobým vypouštěním skleníkových plynů, s čímž má lidstvo bohaté zkušenosti, nebo za pomoci jaderných zbraní. Druhé řešení je podle něj mnohem, mnohem rychlejší.

„Kdyby se jaderné zbraně odpálily na obou pólech Marsu, došlo by ke skleníkovému efektu. Výbuch by uvolnil zásoby oxidu uhličitého. Ten by zesílil atmosférickou vrstvu a změnil tlak na planetě. Tak by rychle vznikly podmínky pro existenci tekuté vody na Marsu,“ řekl Musk v pořadu Late Show Stephena Colberta.

Bombardování pólů, tání ledovců, radiace

Dnes je Mars studenou a suchou planetou, ale podle vědců byl před miliardami let teplejší, se spoustou povrchových vod. Bombardování pólů by zapříčinilo oteplení planety a roztání nevelkých ledovců. I když výsledek je nejasný, klapnout by to mohlo. Problém ale je, že dalších sto let by trvalo, než by z planety vyprchaly všechny zbytky radiace.

Zatím tedy Elonovi nezbývá nic jiného, než nadále investovat do své společnosti SpaceX, která by prý už v roce 2029 mohla na Mars vyslat první kolonizátory. Těžko říct, jestli je Musk skutečně takový vizionář, nebo už prostě jen blouzní. My mu ale stále věříme a fandíme!

Jako náhledovou fotku k článku jsme zvolili znázornění, kolik plochy by zabrala Severní Amerika na Marsu – moc by se nás tam asi nevešlo…

Nahoru