menuMENUHledat

Nejprodávanější elektromobil světa půjde Modelu 3 po krku

12.01.2017 13:38
Nejprodávanější elektromobil světa půjde Modelu 3 po krku

Nissan Leaf, nejprodávanější elektromobil světa, se dočká nové verze. A změny budou revoluční, byť zrovna v designu se zas tak moc nového neudálo. Dojezd se zdvojnásobil na 200 mil (321 km) a přibude autonomní řízení. Tohle nikdo nečekal, Tesla dostává konkurenta od „elektro-lowcostu“!

Leaf už nebude městské vozítko

Nissan Leaf svým dojezdem nijak zvlášť neoslňoval. Navíc měl v minulosti problém s rychlou degradací kapacity akumulátorů, které vyústily i v soudní spory.

Dojezd 107 mil (172 km) podle EPA s 30 kWh akumulátorem byl spíš hypotetický. Leaf byl prostě auto do města, stejně jako je třeba BMW i3. Jenže dojezd 200 mil, to už je jiná! A i Nissan začal Leaf komunikovat jako auto vhodné na cesty za město (viz video níže).

ProPILOT

Další novinkou, která se však netýká jen nového Nissanu Leaf, ale všech Nissanů, pravděpodobně od nižší střední třídy výše, je autonomní řízení ProPILOT. Nissan je u něj zatím relativně skoupý na slovo, ale víme, že ProPILOT bude nabízet úroveň autonomie 2, která bude vhodná pro autonomní jízdu v jednom pruhu po dálnici. Jinými slovy, Leaf i ostatní Nissany, bude umět totéž, co první generace Autopilota od Tesly.

Co znamená nový Leaf pro Teslu?

Popravdě, nový Leaf by mohl být maličko problém pro Model 3. Tesla je přítomna na mnohem méně trzích než Nissan, proto je také Nissan Leaf s velkým odstupem nejprodávanějším elektromobilem světa.

Dále Leaf nabízí zejména pro Evropu praktičtější karoserii. Sedan v našich končinách zase tak moc nejede. A za třetí – 321 km už stačí i na víc než příměstské dojíždění. Výhoda vyššího dojezdu u Modelu 3 by už pro spoustu zákazníků nemusela hrát roli, zejména při uvážení výhod MPV oproti sedanu.

Vše tak bude záležet na cenové politice obou firem. Nicméně, pokud Nissan své sliby skutečně dodrží, Model 3 má nového vážného a nečekaného konkurenta, který přijde na trh patrně ve stejnou dobu.

 

Nahoru