menuMENUHledat

Proč benzín předběhl elektřinu

24.10.2014 11:13 | Zdroj: elektromobil.vseznamu.cz, www.ekobonus.cz
Proč benzín předběhl elektřinu

Elektromobily zažily skvělý start a v prvních letech 20. století se jich po USA prohánělo víc než vozů se spalovacími motory. Místo toho, aby se dále rozvíjely, ale přišel útlum. Proč?

1) Krátký dojezd

Amerika je veliká a silnice jsou dlouhé a pusté. Pro vozy s dojezdem desítek kilometrů to byl zásadní problém.

2) Ropa v Texasu

V roce 1901 byla objevena ložiska ropy v Texasu, což znamenalo pokles ceny benzínu a nárůst jeho obliby jako pohonné hmoty. A protože trendy se tehdy rodily v USA a ropa se těžila ostošest, přizpůsobil se těmto změnám i celosvětový trh.

3) Zlepšení technologie klasických automobilů

Zaprvé v roce 1912 spatřil světlo světa elektrický startér, takže spalovací motory už nepotřebovaly nepohodlné roztáčení klikou, aby mohly vyrazit na cestu. Jejich výroba začala být snadnější, a proto klesla i jejich cena. Zatímco elektromobily zůstávaly nadále výsadou bohatých, klasické automobily Henryho Forda se začaly prodávat masově.

Trvalo sto let, než se elektrický pohon začal opět dostávat do popředí. Dojezd vozů Tesla se pohybuje okolo 450 km a ropa ubývá na objemu i na popularitě. Se stávajícím technickým pokrokem se můžeme těšit i na nižší pořizovací ceny a brzy snad na tom budeme jako v začátcích automobilismu, kdy se vyrábělo o třetinu víc vozidel poháněných elektrickými než spalovacími motory.

Nahoru