menuMENUHledat

Tesla dostala dodávku robotů pro výrobu Modelu 3, červencovému termínu už nic nebrání

27.04.2017 14:52 | Zdroj: Obrázek: electrek.co
Tesla dostala dodávku robotů pro výrobu Modelu 3, červencovému termínu už nic nebrání

Tesla před pár dny obdržela gigantickou zásilku německých robotů Kuka pro svoji továrnu ve Fremontu, kde se co nevidět mají začít montovat Modely 3. I přes neustálé vyhrožování části dělníků stávkou to tak vypadá, že první Modely 3 skutečně začnou z Fremontu vyjíždět už na počátku července. Musk přitom prozradil, že tohle je jen začátek. Jakási „verze 0.5“. Během pár let se má továrna proměnit v plně automatizovanou!

„Betaverze“ výrobní linky

Musk o své nové výrobní lince hovoří jako o „vesmírném křižníku mimozemšťanů“. Současná gigantická dodávka pokročilých robotů Kuka, které firma již částečně využívá i pro výrobu Modelů S a X, má být však jen jakousi betaverzí celé výrobní linky. Musk tím vlastně říká, že má u firmy Kuka už touto dobou objednáno podstatně více robotů. Jeho vize je přitom jasná – v budoucnu na Model 3 nesáhne ruka dělníka. A ona „budoucnost“ se má stát realitou v horizontu „pár let“. O důvod víc, proč možná stávkovat.

Pásová výroba rychlostí metr za sekundu

O tom, že kvůli Modelu 3 se bude muset radikálně upravit způsob koncového prodeje a předávání nových vozů, jsme již hovořili. Zákazník z prodejny odjede s novým vozem během 5 minut. Aby ale v prodejně každých pět minut byl nový vůz, bude potřeba něco udělat i s výrobními kapacitami. Teď už je nad slunce jasné, že Model 3 se bude vyrábět hlavně ve Fremontu. Aby takto masová produkce jen v mírně rozšířené továrně byla vůbec možná, bude nutné radikálním způsobem zrychlit výrobu na pásu. Musk teď otevřeně hovoří až o 20 násobném zrychlení – ve finální fázi bez účasti lidské práce.

Jestliže tak v současné době u Modelů S a X probíhá posun po pásu průměrnou rychlostí 5 centimetrů za sekundu, tj. 0,05 m/s, pak až bude jeho „vesmírný křižník“ hotový, poběží výroba rychlostí 1 m/s. To bude znamenat, že Tesla Model 3, v průběhu své výroby, už pojede rychlostí 3,6 km/h.

Na Teslu v blízké budoucnosti ruce dělníka už nesáhnout

Zajímavý je však ještě jeden moment – Musk je jedním z prvních „továrníků“, kteří otevřeně hovoří o tom, že se chtějí zcela zbavit lidských dělníků. Tedy o tom, čemu se dnes říká Průmysl 4.0. První velkou firmou „nové generace“ se loni stal Adidas, když přesunul výrobu svých bot od několika dodavatelů z JV Asie zpět do Německa. Na jeho nové hypermoderní lince však stále ještě v omezené míře pracují lidé. Právě plná automatizace je však jediným způsobem, jak ponechat výrobu ve státech západní Evropy, potažmo Severní Ameriky. Způsobem, který v USA hodlá podporovat i nový prezident Donald Trump. Je tak možné, že Musk od něj vyjedná i nějakou tu finanční podporu či daňovou úlevu. Ta by Tesle teď hodně pomohla.

Video: 

Nahoru