menuMENUHledat

Electric GT Championship - závody upravených Tesel

26.09.2016 15:22 | Zdroj: electricgt.co, electrek
Electric GT Championship - závody upravených Tesel

27. září 2016 se světu oficiálně představí první závody vozů GT s nulovými emisemi – Electric GT Championship. Oficiální prezentace šampionátu proběhne na Ibize. V první sezóně má závodit celkem 10 týmů s upravenými modely Tesla Model S ve verzi P85+ (se zadním náhonem).

Závodní šampionát jak se patří

Electric GT má být závodní šampionát elektromobilů se vším všudy. Speciálně upravené Tesly tak budou muset být dovybaveny bezpečnostními prvky dle požadavků FIA na závodní automobily této třídy. Organizátoři šampionátu navíc kromě FIA spolupracují i s RFEDA (Španělskou královskou federací motorsportu). Španělsko je také domovskou zemí pro šampionát, protože jeho zázemí bude na okruzích Catalunya v Barceloně a Jarama v Madridu, kde bude celý šampionát začínat respektive končit.

Tesla, kterou nepoznáte

Vedení šampionátu se už podělilo také o první video, které ukazuje výrazně upravený Model S doplněný o mohutné přítlačné křídlo. Jiné jsou také disky a velice pravděpodobně i pneumatiky. Úpravy se podle oficiálních informací naopak nedotkly pohonné jednotky. Výkon a krouticí moment jsou pro závody na okruzích podle vedení šampionátu zcela dostatečné.

Výrazných změn však doznala hmotnost. Interiér Tesly je k nepoznání. Vše, co šlo dát pryč, včetně krytů palubních desek či původního volantu je pryč. Naopak sedačku řidiče nahradila standardní závodní. Tesla tak mohla zhubnout nejméně o 100 kg, což bude mít na její dynamiku velice zásadní vliv.

Upravené závodní modely už za sebou mají už i ostré testy na okruzích v Barceloně a Madridu. Videa z nich však vedení šampionátu zatím nezveřejnilo, stejně jako nemáme k dispozici informace o naměřené dynamice upravených Tesel.

Sezóna 2017 bude v Evropě, pak přijde Asie a Amerika

První sezóny Electric GT Championship se dle dostupných informací zúčastní deset upravených vozů Tesla Model S P85+ spolu s dvaceti řidiči.

První sezóna se odehraje celá v Evropě, na okruzích: Barcelona-Catalunya (Španělsko), Donigton Park (UK), Mugello (Itálie), Nürburgring (Německo), Assen (Nizozemsko), Estoril (Portugalsko) a Madrid Jarama (Španělsko).

Organizátoři šampionátu však už teď hovoří o záměru rozšířit svůj závod v dalších sezónách i do Asie a Ameriky.

Nahoru