menuMENUHledat

Elon Musk: Dost možná žijeme v počítačové simulaci

27.06.2016 13:06
Elon Musk: Dost možná žijeme v počítačové simulaci

Je náš život pouhá počítačová simulace? Zní vám to jako z filmu Matrix? Elon Musk ovšem tohle své tvrzení myslí vážně. V rozhovoru na akci Code Conference 2016 řekl, že je dost možné, že lidstvo je jen součástí počítačové hry nějaké mnohem vyspělejší civilizace.

Je náš život jen virtuální realita?

Elon Musk v rozhovoru přiznal, že koncept jakéhosi Matrixu místo reálného života, ho v mysli zaměstnává už dlouhá léta. Dokonce prý na tohle téma vedl se svým bratrem vedli tak sáhodlouhé diskuze, že si pak hovory na tohle téma museli zakazovat, aby se vůbec bavili o něčem jiném.

Šance, že nežijeme v počítačové simulaci, je prý jen jedna z miliardy

„Před nějakými 40 lety vypadaly naše počítačové hry jako Pong. Pár čárek, obdélník a hotovo. O pár desítek let později jsme už schopni vytvořit tak dokonalé počítačové simulace, že skutečně působí jako reálný život. A to mluvíme jen o časovém úseku pár desítek let. Jak moc se počítačová simulace může zdokonalit třeba během takových 1 000 let?,“ vysvětluje Elon Musk.

Dle jeho slov musíme vzít navíc v potaz i to, že tyto počítačové hry a simulace se už dnes dají spustit na milionech elektronických zařízení. Šance na to, že jsme skutečně jen součástí jakési počítačové hry nějaké vyspělé civilizace, tím tedy ještě stoupá. Podle Elona Muska je dokonce šance na to, že žijeme ve skutečné a ne počítačové realitě, jen jedna z miliardy možností.

Je to vlastně výhoda, pokud bychom byli jen součást virtuální reality 

Dle jeho slov, bychom ale vlastně měli být rádi, pokud bychom v počítačové simulaci žili. Budoucnost lidstva totiž podle Muska například i kvůli ekologickým změnám nevypadá dobře. Pokud jsme tedy jen počítačová simulace, můžeme dle jeho slov doufat, že vše nakonec dopadne dobře.

 

Nahoru