menuMENUHledat

Tahač od Tesly nebude potřebovat řidiče

12.08.2017 09:19 | Zdroj: Obrázek: hi-news.ru
Tahač od Tesly nebude potřebovat řidiče

Tesla Semi, nový elektrický tahač od Tesly, má být představen již příští měsíc. Agentura Reuters teď přišla s informací, že Tesla Semi má umět řídit i bez řidiče. Tesla si už zažádala nevadský úřad pro motorová vozidla o povolení svůj tahač testovat na silnicích. Tesla jde přímo proti Toyotě i Volvu!

Tesla Semi zamíří do Nevady a Kalifornie

Agentura Reuters uvádí, že Tesla v současné době řeší povolení pro autonomní provoz svých kamionů v Nevadě a v Kalifornii. To znamená, že chce jít přímo proti vodíkovému kamionu Toyoty, který má jezdit v rámci pilotního projektu v Kalifornii.

Bude to jasná demonstrace přímého střetu dvou současných přístupů k náhradě fosilních paliv. Tesla Semi však bude jezdit i z Kalifornie do sousední Nevady. Tam se vodíkový tahač Toyoty nedostane, protože by neměl kde doplňovat vodík.

Semi bude umět jezdit v řadě

Tesla navíc jde i do přímého střetu s Volvem, které je v USA na trhu s tahači velice populární. Rozhodla se totiž vypálit mu rybník a uvést na trh jeho vlastní nápad ještě dřív. Volvo, spolu s Volvo Cars (nyní ve vlastnictví čínského Geely), už nějakou dobu testuje technologii tzv. silničních vlaků.

Volvo má za sebou dokonce i ostré silniční testy ve Španělsku, ale v tahačích Volvo ani osobních autech se stejným logem ji zatím nenajdete. Volvo se vymlouvá na legislativní potíže.

Tesla se oproti tomu vymlouvat nechce a pracuje na získání potřebných povolení v prvních dvou státech USA. Dlužno dodat, že však začala zrovna v těch, které jsou velmi otevřené autonomnímu řízení a provedly už v minulosti některé potřebné kroky k úpravám některých zákonů. Teď jde jen o to, jestli Tesla dožene Volvo i technologicky. Není sebemenší důvod myslet si, že by tomu tak nemělo být.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru