menuMENUHledat

10 dní pod vodou a přesto přežila! Podívejte se na zázračnou Teslu, která udivuje celý svět

28.05.2018 07:00 | Autor: VS | Zdroj: youtube.com, teslarati.com, teslamotorsclub.com
10 dní pod vodou a přesto přežila! Podívejte se na zázračnou Teslu, která udivuje celý svět

Zázračný automobil, tak by se dal popsat Model S P85D automobilky Tesla, který i po deseti dnech strávených pod vodou opět ožil.


Elektrický utopenec

Utopit automobil se jen tak někomu nepoštěstí, a pokud ano, většinou se jedná o kaskadéry v kriminálních filmech. Velké povodně, které s sebou přinesl hurikán Harvey do USA, však jednu takovou potopu automobilu způsobily. Jednalo se o Teslu Model S P85D, která byla pod vodní hladinou celých 10 dní a majiteli bylo jasné, že je s jeho milovaným elektromobilem konec.

Kývl proto na nabídku nadšenců z Rich Rebuilds, kteří majiteli za automobil nabídli 20 tisíc dolarů  Necelý půl milionu korun je částka podstatně nižší, než za jakou jsou běžně ojeté a poškozené Tesly Model S v této konfiguraci prodávány.

Cíl Rich Rebuilds byl jediný, pokusit se z tohoto vozu zachránit, co se jen dá. Což nevypadalo vůbec jednoduše, protože při prvním pohledu na vůz bylo jasné, že tento elektrický miláček dostal pořádně zabrat. Celý interiér již napadla plíseň, voda zasáhla palubní desku a dotykovou obrazovku vozu. Ve snaze interiér alespoň trochu vyčistit, vzali v Rich Rebuilds na čistění wapku a omyli s ní nejen díly schované pod kapotou, ale také celý interiér. Nikoho totiž v ten moment ani nenapadlo, že automobil ještě neřekl své poslední slovo.

Zázračné zmrtvýchvstání

Během mytí vozu dostali pánové ještě jeden nápad, trochu šílený, ale proč jej nezkusit. Připojili k 12V baterii vozu externí napájecí zdroj a čekali, co se stane. A právě v ten moment se uskutečnil obrovský zázrak. I přestože byl vůz celých 10 dní až po střechu ponořen ve vodě, infotainment a přístrojová deska naskočily. Dokonce začaly blikat i blinkry vozu a po několika pokusech naskočily také mlhovky a osvětlení interiéru. Obrazovka sice hlásila celou řadu defektů a výstrah, není se ani čemu divit, ale byla jinak naprosto funkční a vůbec na ní nebylo znát, že byla tak dlouho pod vodou a ještě omyta wapkou.

Automobil se navíc dokázal připojit i k síti LTE a nedělalo mu sebemenší problém zobrazit prostřednictvím zabudovaného prohlížeče stránky společnosti Google.

Pokud čtete a nevěřícně kroutíte hlavou, zda je něco takového skutečně možné, pak věřte, že je! Jak to víme? Celé omývání interiéru a následné naskočení vozu totiž zaznamenali pánové z Rich Rebuilds na video:

Já vám to říkal…

Pokud se tento bláznivý příběh dostane až k Elonu Muskovi, je jen otázkou, jak na to zareaguje. Možná bude překvapen, možná jen pokrčí rameny se slovy: „Já vám to říkal“. Musk totiž již dříve prohlásil, že Tesla je schopna držet se alespoň chvíli nad hladinou a odolat vodě, protože akumulátory a hnací ústrojí jsou utěsněné. Že to platí i o rozvodech a dalších elektronických součástkách však nikdy neřekl.

We *def* don't recommended this, but Model S floats well enough to turn it into a boat for short periods of time. Thrust via wheel rotation.

— Elon Musk (@elonmusk) 19. června 2016

Statistiky dokazují, že ceny ojetých modelů od Tesly klesají pomaleji než ceny konkurence a zároveň dokazují, že se použité Tesly prodávají mnohem rychleji než jakýkoliv jiný automobil s konvenčním pohonem ve stejné kategorii. Utopená Tesla dokazuje, že tento trend je oprávněný, protože zázračný automobil chce mít doma každý!

Nahoru