menuMENUHledat

3+1 spekulace, co by mohlo být za projektem Tesla Glass

20.09.2016 11:14
3+1 spekulace, co by mohlo být za projektem Tesla Glass

Tesla chystá nový projekt označovaný jako Tesla Glass. Dosud nejsou k dispozici žádné oficiální informace, ale přesto už existuje několik spekulací, o co by mohlo jít. Co se tedy může skrývat za Tesla Glass?

Více a odolnějšího skla v Tesle

Tesla Model X má extrémně rozměrné čelní sklo, Model S můžete mít s panoramatickou střechou a tu by měl mít k dispozici také Model 3Mike Pilliod, který vede projekt Tesla Glass, svou kariéru začínal jako materiálový inženýr v General Electric a v Tesle měl na starosti výrobní technologie.

Je tedy možné, že Tesla se jen chystá vyvinout ještě odolnější a kvalitnější sklo pro vlastní vozy, ale i pro další firmy v automobilovém průmyslu, které by pak mohla licencovat i dalším výrobcům.

Středová dotyková obrazovka s hmatovou odezvou

Rozměrná dotyková obrazovka, pomocí které se v Tesle ovládá naprosto vše, je sice fajn, ale oproti tradičním mechanickým ovladačům má jednu nevýhodu – klimatizace a rádio nejdou ovládat poslepu jako u automobilů s mechanickými ovladači. Tento problém řeší čím dál tím víc automobilek a Tesla nebude výjimkou.

Řešením by mohly být dotykové obrazovky s haptickou odezvou, které se snaží vyvinout hned několik firem, včetně Microsoftu. Ten na to jde pomocí piezoelektrických aktuátorů, které pomocí ultrazvukového vlnění dokáží modelovat hmatovou odezvu.

 

HUD nové generace

V týmu Tesla Glass má údajně figurovat i Yonggang Ha, špičkový odborník na optické systémy pro civilní i vojenské optické aplikace. A právě z vojenského prostředí pochází HUD neboli Head-up display. HUD se v automobilech zabydlel sice už dávno, ale jen ve velmi omezené míře.

Je možné, že Tesla chystá revoluci v HUD a chce celé své čelní sklo proměnit v jeden velký displej. Ostatně v okamžiku, kdy řízení může z větší části převzít Autopilot, by to nebylo od věci.

Zatmívací skla po vzoru Tesla Glass LLC

A na závěr ještě jedna spekulace. Existuje i společnost Tesla Glass LLC, která se soustředí na technologie inteligentního polymerového filmu s proměnlivou průhledností. Mít něco podobného ve standardní výbavě ve voze Tesla by možná nebylo k zahození. Může se tedy Tesla Glass soustředit i na tuto technologii? 

 

Nahoru