menuMENUHledat

CeBit Premiéra: Plánování trasy s elektrickým autem na dlouhé vzdálenosti

26.03.2015 15:58 | Autor: RS | Zdroj: wikipedia.org
CeBit Premiéra: Plánování trasy s elektrickým autem na dlouhé vzdálenosti

Dojezd, infrastruktura a plánování tras jsou klíčové otázky, pokud jde o budoucnost elektromobility. To ví i nejstarší internetový navigátor dobíjecích stanic v Evropě, LEMnet Europe. Sdružení vyvinulo nový modul pro auta na elektrický pohon, který zjednodušuje plánování jízdy na delší vzdálenost.

Efektivní navigace

Konkrétně k typu vozidla uživatele a technickým požadavkům, online aplikace určuje optimální trasu, podobně jako nový software 6.2 v Tesle. Naviguje k nabíjecím stanicím, nabízí možnosti směřování při dlouhých vzdálenostech a nabízí cesty s více cíli. Na veletrhu CeBIT ukázal LEMnet na příkladu VW e-Golf, jak navigace funguje. A také jak může být auto na elektrický pohon touto novou aplikací efektivně navigováno.

Toto IT řešení bude poprvé použito v květnu na eTourEurope, nejdelší a nejnáročnější evropské rallye automobilů čistě s elektrickým pohonem. 15 týmů projede během devíti dnů devíti evropskými hlavními městy. Celková vzdálenost je 4200 kilometrů. Týmy s podporou LEMnet aplikace musí urazit v průměru 450 kilometrů za den, E-rallye je tak skutečnou výzvou.

„Problematika dálkové mobility stála dlouho ve stínu řady iniciativ a projektů elektromobility, které se koncentrovaly především na městské aglomerace a tím i na krátké vzdálenosti. Nicméně naše zákaznice a zákazníci vyrážejí také na dlouhé cesty a jsou hrdí na nulovou spotřebu benzínu a nafty, " zdůrazňuje Andreas Michael Reinhardt, prezident LEMnet Evropa. „Vyvinuli jsme aplikaci, která jak doufám, bude od května k dispozici a opět výrazně usnadní pohyb na elektriku."

Základní informace

LEMnet je v Evropě nejstarší internetový navigátor dobíjecích stanic v Evropě (1997) a jednou z největších databází nabíjecích stanice s aplikací pro chytré telefony iOS a Android.

V současné době má zaevidováno téměř 14.000 dobíjecích stanic v Evropě. Data jsou udržována a přezkoumávána členy této organizace. Přístup do databáze je zdarma pro všechny řidiče elektromobilů na lemnet.

eTourEurope je organizována společností eProject, která patří Werneru Hillebrand-Hansenovi. Více informací o nejdelší evropské e-rallye naleznete na eTourEurope.

Nahoru