menuMENUHledat

Další klíčový člověk pro Autopilota opouští Teslu, Tesla staví tým od nuly

22.06.2017 11:51 | Zdroj: Obrázek: www.facebook.com/tesla
Další klíčový člověk pro Autopilota opouští Teslu, Tesla staví tým od nuly

O tom, že Elon Musk a jeho program autonomního řízení mají zásadní problém, jsme psali již před měsícem a půl. Klíčový odborník, Alexndre Haag totiž přešel ke koncernu VW. A teď je hůř, loď opouští i Chris Lattner, viceprezident Tesly pro Autopilota. Tesla má však už čerstvé náhrady. A nejsou to žádná neznámá jména!

Odchody ve zlém

Tesle se v oblasti Autopilota poslední dobou ale vůbec nedaří. Nejdřív se před půl rokem rozkmotřila s nVidii, jejíž hardware využila na Autopilota 2.0, následně ji opustil zmiňovaný Alexndre Haag, který odešel k VW a dnes napsal Chris Lattner, teď už bývalý viceprezident pro Autopilota, na svůj Twitter že „se ukázalo, že Tesla nakonec není pro mě. Budu se těšit na nabídky na roli pro zkušeného leadera vývoje,“ přičemž si okamžitě změnil i popis svého profilu na člověka, který hledá práci. Pod jeho tweetem se pak strhla přetahovaná v nabídkách od Microsoftu, Googlu i dalších firem. Ze způsobu oznámení o ukončení Lattnera s Teslou je přitom zřejmé, že rozhodně neodchází v dobrém. A zjevně nebyl sám. Lattner přitom v Tesle vydržel jen pár měsíců, z Applu sem přišel teprve v lednu.

Kdo nahradí klíčové lidi

Otázkou, která se vyloženě nabízí je, kdo vlastně nahradí ony klíčové lidi v programu Autopilota. Zatímco u Alexndra Haaga to chvilku trvalo, náhrada za Lattnera je známá už teď, aspoň podle CNBC. Nástupcem Lattnera má být Jim Keller. Známý mikroprocesorový inženýr, který v Tesle pracuje již od ledna 2016 a jeho kariérní životopis září těmi nejfantastičtějšími projekty. Keller pracoval dříve na vývoji procesorů pro AMD i Apple. Je spoluautorem instrukční sady x86-64, vedoucím architektem čipu AMD K8 a v Applu měl na starosti čipy A4 a A5, které dodnes pohánějí např. populární Apple TV 3. generace či iPad 2. Pokud ale Keller přechází na místo Lattnera, kde je nějaký nový člověk, který ho nahradí? Už pár hodin pracuje v Tesle. Je jím veřejnosti doposud nepříliš známý Andrej Karpathy.

Kdo je Andrej Karpathy

Andrej Karpathy je novým ředitelem pro umělou inteligenci v Tesle. Má tedy na starosti podle svých slov „mozek Autopilota.“ Elon Musk se s ním seznámil na projektu OpenAI, kde pracoval na procesu deep learningu u počítačového vidění. Karpathy však bude i nadále působit na Stanfordu, kde v roce 2015 získal doktorát právě v oblasti počítačového vidění a deep learningu. Kariéra tohoto mladíka začala v roce 2011, kdy odpromoval na University of British Columbia v Googlu, kde jako stážista řešil deep learning v oblasti videí. Do Googlu se za stejným účelem vrátil i v roce 2013, aby o dva roky později povýšil do společnosti DeepMind, kterou rok předtím akvíroval právě Google. Jeho zásnuby s Googlem jsou však nyní u konce. Tesla byla rychlejší. 

Jak ovlivní personální zemětřesení Autopilota od Tesly?

I přesto, že Tesla sehnala nové skvělé lidi, dá se říci, že vývoj Autopilota to teď nebude snadné. Zkušení lidé jako Lattner obvykle neodcházejí z firmy od rozdělané práce po pěti měsících a takovýmto stylem. Tesla pro nového Autopilota nemá hardwarovou platformu, nemá lidi a možná, že ani samotný vývoj software a hardware nebude běžet podle předpokladů. Klíčovou otázkou přitom je, zda Autopilot 2.0 skutečně dokáže být plně autonomní, jak Musk v říjnu loňského roku sliboval.

Pokud tomu tak není a Tesla na slibovanou úroveň autonomie 5 bude potřebovat Autopilota 3.0, začíná nad termínem spuštění, ke kterému by mělo dojít již příští rok (tj. nejpozději za 18 měsíců) viset obrovský otazník. To vše v době, kdy třeba Audi nejen že usilovně pracuje na vývoji se stabilním týmem a elegantním levným řešením, ale má v něm i klíčové lidi právě od Tesly.

Nahoru