menuMENUHledat

Diesel je sice úspornější, ale škodlivější než benzínový motor

15.01.2015 07:00 | Zdroj: lidovky.cz
Diesel je sice úspornější, ale škodlivější než benzínový motor

Experiment na myších jasně prokázal, že emise ze spalovacích motorů urychlují růst nádorů.

Dieselové motory jsou prostě mor

První ze skupiny testovaných laboratorních myší dýchala 5 dní v týdnu „městský“ vzduch, druhá vzduch bez výfukových zplodin. Ve snaze dodat poškozovanému tělu co nejvíce živin, zrychlil se u myší „z města“ růst jemných cév. Právě ty ale urychlují i šíření rakovinných buněk.

Zvýšení náchylnosti k tvorbě nádorů u myší během dvou měsíců se samozřejmě těžko převádí na časový údaj platný u lidí. Ke zhoršování zdravotního stavu však prokazatelně dochází. Na vině je kromě dopravy také průmysl, ovšem co se automobilů týče, nejvíce nám škodí dieselové motory.

Následuje narušení DNA

Ty produkují daleko jemnější částice než benzínové motory. Filtry je nezachytí a snadno pronikají do plic a do krve. Jejich plocha je poměrně široká a snadno se na ni navážou karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky. Vzniklé metabolidy pak dokáží narušit DNA.

„Jemné částice se při nádechu dostanou do plicních sklípků. Odtud pronikají do krve. Následkem toho dochází k zánětlivým změnám. Tvoří se volné kyslíkové radikály. O nich se ví, že hrají důležitou roli při vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Tvorbou jemných cév se pak organismus snaží kompenzovat nedostatečný přívod krve,“ vysvětlil v rozhovoru s Lidovými novinami Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.

Nevíme jak vy, ale my bychom rozhodně dali přednost dýchatelnému vzduchu v ulicích. A protože průmyslová výroba bez emisí je zatím v nedohlednu, s radostí podpoříme alespoň dopravu, která nám ovzduší neznečistí.

Nahoru