menuMENUHledat

Domov na čtyřech kolech od společnosti Tesla

03.07.2018 09:50 | Autor: VS | Zdroj: twitter.com, teslarati.com
Domov na čtyřech kolech od společnosti Tesla

Obytným vozům na elektrický pohon se dostává stále větší pozornosti. Jak by vypadal obytňák od Tesly postavený na základech Tesla Semi? Podívejte se sami.


Elektrická svoboda

Mít vlastní obytný karavan znamená pro mnoho lidí definici absolutní svobody. Kdykoliv si sbalit své věci a třeba na víkend odjet kam se jim zlíbí, aniž by byli limitováni dostupností ubytování. Zkrátka obytný karavan představuje pro své majitele druhý domov na čtyřech kolech.

I obytné karavany jdou s dobou a tak krom luxusního vybavení interiéru se někteří výrobci obytných vozů pokoušejí využívat té nejlepší a nejmodernější výbavy i co se pohonu týče. Mezi společnosti, které se již snaží přivést elektrické obytňáky na svět, patří například Winnebago, která momentálně pracuje na celoelektrické platformě. Prozatím se však jedná o hudbu budoucnosti.

Tesla tyto ambice zatím nemá

 U Tesly bychom hledali nabídku obytných vozů marně. Automobilka se prozatím soustředí na běžné osobní automobily a také na elektrické tahače. A právě na základě modelu Semi nyní vznikl návrh na obytný automobil od Tesly.

Jak jistě víte, karavany potřebují pro svůj provoz velké množství energie, kterou během jízdy získávají ze svých konvenčních motorů a baterií. Právě elektrický pohon by tak mohl být cestou, jak učinit tyto vozy daleko, více ekologičtější a do budoucna i energeticky soběstačnější. Pokud by se podařilo dostatečně navýšit kapacitu baterií, majitelé obytných vozů by mohli nabít obytňák přes noc a ráno pak pokračovat v celodenní cestě, kam by se jim zlíbilo.

Kempovací Semi

Společnost Tesla má momentálně plné ruce práce s výrobou Modelu 3 a s plánováním dalších minimálně tří nadcházejících novinek, které rozhodně obytným vozem nebudou. To však nezabránilo jednomu španělskému designérovi vytvořit návrh, jak by takový domov na čtyřek kolech v podání Tesly mohl vypadat.

Na první pohled je patrné, že automobil vychází z Tesla Semi, elektrického tahače 8. třídy. O využití platformy současných modelů mluvil již v minulosti Elon Musk, kdy například navrhl, že by platforma Modelu X mohla být využita pro minibus a platforma Semi pro velký nákladní automobil. To jsou ovšem spíše vize, které by mohly být začít realizovány nejdříve za několik let.

Proč ne...

Nám se návrh ze Španělska líbí. Současná kapacita baterií vozů Semi by mohla v poklidu vystačit na celodenní provoz takového obytného vozu. Jediným problémem by byly kempy, které by se musely vybavit efektivnějšími nabíjecími stanicemi.

Až tedy bude výrobní program tahače Semi pevně stanoven a zaběhnut, pro Teslu by se mohlo jednat o další zajímavý projekt, který by si především ve Spojených státech, kde je kempování v obytných vozech doslova vášní, rozhodně našel své příznivce.

Nahoru