menuMENUHledat

Elektrobus MHD v Ženevě se nabije za pouhých 15 sekund!

01.08.2016 13:48
Elektrobus MHD v Ženevě se nabije za pouhých 15 sekund!

Autobus městské hromadné dopravy s elektrickým pohonem, který se nabije za 15 vteřin. Sci – fi? Ve švýcarské Ženevě realita.

Autbus TOSA (Trolleybus Optimisation Système Alimentation), který momentálně vozí cestující z letiště do města, se nabíjí na zastávce během doby, kdy lidé vystupují a nastupují.

Elektrobus využívá přelomovou nabíjecí “flash“ technologii vyvinutou technologicko – energetickým koncernem ABB. Na každé zastávce se baterie umístěná na střeše autobusu nabije tolik, že vydrží několik stanic až k další nabíječce. Odpadá tak zdlouhavé nabíjení elektrobusu v depu. Nabíječky umístěné na zastávkách nabíjí výkonem 600 kW, i proto elektrobusu stačí pro nabití pár sekund.

Elektrobus se navíc nabíjí po dobu zhruba 4 – 5 minut na konečné, během této doby se jeho baterie plně dobijí a po zbytek trasy mu stačí dobíjet na každé stanici pouhých 15 sekund. Samotné připojení elektrobusu k nabíjení je extrémně rychlé, protože trvá pouze jednu sekundu.

Dle dostupných informací zatím v Ženevě jezdí na lince 23 jeden tento elektrobus, nicméně je v plánu nahradit v dohledné době všechny dieslové autobusy na lince 23 tímto typem elektrobusů. Zhruba v roce 2018 by elektrobusy měly denně přepravit 10 000 cestujících a ročně by měly najezdit 600 000 kilometrů. 

Nahoru