menuMENUHledat

Elektromobil levnější než automobil s konvenčním pohonem? Nepříliš vzdálená budoucnost!

20.04.2018 07:07 | Autor: VS | Zdroj: Bloomberg.com
Elektromobil levnější než automobil s konvenčním pohonem? Nepříliš vzdálená budoucnost!

Pořídit si elektromobil je dnes výsadou bohatších řidičů. Ovšem za pár let by se celá situace mohla změnit. Jak dlouho bude trvat, než se ceny elektromobilu přiblíží cenám klasických automobilů s konvenčním pohonem, popřípadě kdy budou elektromobily levnější než tyto vozy? Tato budoucnost je blíž, než si myslíte.


​Elektromobil není pro každého

Elektromobilita je v současné době velice ožehavým tématem. Ovšem elektromobily mnohem častěji plní titulní strany médií, než abychom je potkali v běžném provozu, a o České republice to platí dvojnásob. Na nezájmu řidičů o elektromobily se podílí délka dojezdu na jedno nabití automobilu a především cena vozů. Pro mnoho osob elektromobily představují pouze jakýsi technologický výstřelek pro elitu, zatímco běžný člověk bude i nadále odkázán na starý dobrý konvenční motor.

Tato představa však není zcela správná. Poslední studie prozrazují, že ceny elektromobilů půjdou dolů, a to poměrně razantně. Například studie agentury Bloomberg hovoří o tom, že náklady na pořízení elektromobilu by se do roku 2025 měly snížit až o 77%. V tomto roce by se ceny elektromobilů měly vyrovnat cenám automobilů s konvenční pohonnou jednotkou, popřípadě být ještě levnější.

Problémem jsou baterie

Důvodem, proč jsou elektromobily v dnešní době tak drahé, jsou především lithium-iontové akumulátory. Ty si však během posledních let procházejí obrovským vývojem, který postupně tlačí jejich ceny dolů. Například v roce 2011 byla cena za 1 kWh kapacity baterie u Tesly Model S P100D 1 tisíc dolarů. Při výrobě jednoho kusu by tedy společnost utratila 2,5 milionu korun pouze za baterii do tohoto 100 kWh vozu. O pět let později cena klesla z jednoho tisíce dolarů na 200 dolarů a tento trend nadále pokračuje.

Analytik Bloombergu uvedl, že v příštích letech prodeje elektrických vozů porostou, ovšem aby se staly skutečně masově prodávanou záležitostí, je nutné, aby se ceny baterií ještě více snížily.

Kdo si počká, ten se dočká

Některé státy však nechtějí na nízké ceny baterií čekat a nabízejí zájemcům o elektromobily nejrůznější výhody. Mezi ně patří například dotace na nákup elektromobilu, která je běžná v mnoha státech západní Evropy, dále možnost využívání pruhů pro MHD či pohodlnější parkování k tomu určených zónách.

Pokud tedy sníte o své vlastním elektromobilu, máte velkou šanci, že si tento sen brzy splníte. Možná, že jím nebude Tesla, která si dle našich odhadů bude i přes postupné zlevňování stále držet určitou hodnotu, ale elektromobil od jiné automobilky. Na trhu se totiž bude postupně objevovat mnohem více nových modelů od zaběhlých i zcela nových automobilek. Chce to tedy jen vydržet a prozatím si užívat několika posledních let s vaším klasickým vozem. Na ty možná budeme za třicet či čtyřicet let jen nostalgicky vzpomínat.

Nahoru